Jedan od najnezahvalnijih poslova je sastavljati listu najboljih albuma autora čija se karijera proteže gotovo 50 godina. Pa još kada na to dodamo činjenicu da je u pitanju čovek koji je menjao stilove na 5 do 10 godina, usput menjajući tokove i smerove ukupnog muzičkog izraza i esnafa kome je suštinski pripadao, onda posao izgleda još teže... ali, svakako, uvek su ovo i zabavne stvari, kao i test sopstvene muzičke pismenosti i iskustva. Pa... evo

10. Bag's Groove (1958)

Ovaj hard-bop album spada u bisere ere pedesetih, najavljuje post-bop šezdesete, a harmonsku sekciju upotpunjuju Milt Jackson, Thelonious Monk i Horace Silver. Na tenoru Sonny Rollins, sa čuvenom ritam sekcijom Heath-Clarke. Sonny Rollins donosi autorski pečat sa standardima Doxy, Oleo i Airgin.

9. Tutu (1986)

Funky fusion iz osamdesetih predstavljaja jedan od vrhunaca poslednje Majlsove faze, gde on izvlači maksimum iz svog najpouzdanijeg saradnika tih godina – Markusa Milera.

8. Birth of the Cool (1949)

Legendarni Majlsov sešn sa kraja četrdesetih postavlja osnove West Coast cool džeza. Iako deluje na trenutke zastarelo, usled učestalog kopiranja ideja sa ovog albuma od strane svojih kolega u narednim godinama, Birth of the Cool ima poseban istorijski i muzički značaj. Sa izvanrednim kompozitorima i sviračima u lajn apu kao što su Lee Konitz, Gerry Mulligan, Max Roach, i aranžmanima koje potpisuje Gil Evans.

7. Nefertiti (1968)

Nefertiti je četvrti album Majlsovog Drugog velikog kvinteta, i ujedno predstavlja u muzičkom smislu poslednji album na kome on svira muziku koja u striktno akademskom smislu ima džez korene, jer će već na Miles in the Sky ovaj trubač krenuti u eksperimente sa različitim žanrovima.

Ovde autorski Majls u potpunosti prepušta scenu Henkoku, Šorteru i Vilijemsu, i tako najavljuje njihove blistave karijere (mali izuzetak je Šorter, koji je već imao značajan opus u to vreme, što će istorija pokazati).

6. Milestones (1958)

Ovim albumom Majls najavljuje i uvodi modalnu tradiciju u džez. Album poseduje i fascinatnu sviračku sekciju sa Aderlijem i Koltrejnom na altu i tenoru, Čembersom na basu, Fili Džoom na bubnjevima, i Garlandom za klavirom.

 

5. Bitches Brew (1970)

Lendmark džez rok fuzije, i jedan od najznačajnijih albuma u muzičkoj istoriji. Sa više nego jezivom linijom svirača, kompozitora i ikona kao što su Šorter, Zavinul, Korija, Moreira, Dedžonet, Meklaflin, Mopin, Holand, Leri Jang i Leni Vajt...

4. 'Round About Midnight (1957)

Majlsov debi za Kolumbija Rekords predstavlja esenciju i prekretnicu u džez muzici sa istorijske tačke gledano. Džez kao izraz biva naširoko prepoznat, a meridijani cool i hard bop muzike nikada nisu tako zrelo i inventivno zazvučali kao na ovom albumu. Ujedno, ovo je i zenit Prvog velikog Majlsovog kvinteta, nakon kojeg će legendarni Koltrejn snimiti svoje najznačajnije albume. Maestralna izvođenja 'Round Midnight, Bye Bye Blackbird i Dear Old Stocklom.

3. Kind of Blue (1959)

Jedan od najboljih i najznačajnijih albuma u džez istoriji predstavlja i muzičko-stilsku prekretnicu, jer cool jazz zvuk biva nadograđen modalnim muzičkim sekvenciranjem i fraziranjem. Svako od muzičara daje svoj pečat i maksimum, a apostrof pada na Bila Evansa, koji najavljuje jednu blistavu biografiju. Njegovi harmonski sklopovi, uz Majlsov zvuk, čine esencionu srž ovog džez monolita.

2. In a Silent Way (1969)

Lendmark džez fuzije sa kraja šezdesetih, jedan od najčuvenijih džez sešna u istoriji. Pitak, inspirativan, razigran, mističan, cerebralan, In a Silent Way na jednom mestu sakuplja Zavinula, Henkoka, Koriju, Meklaflina, Holanda, Vilijemsa i Šortera.

1. Miles Smiles (1967)

Vrhunac Majlsovog Drugog velikog kvinteta je istorijski gledano jedan od najboljih, najslobodnijih, harmonski najsmelijih, improvizatorski najinventivnijih albuma u istoriji džez muzike, a svakako esencioni postulat post-bop ere. Apsolutni masterpis.

Preporuka

share