Nekada samo zbog jednog osmeha mogu nastati i nestati životi, mogu se napisati velike knjige, snimiti potresni filmovi i neke od najlepših pesama na svetu. Jedna od njih se zove „When You're Smiling“ i nastala je pre skoro jednog veka. Kao što je tridesetih godina dočaravala osmehe devojaka koje su igrale fokstrot, tako i sada, u ovoj digitalnoj eri, verno opisuje lepotu osmeha koje viđamo iza raznih tačskrinova, na primer. Upravo je današnja epizoda nazvana po ovoj legendarnoj pesmi, a slušamo je u tri najlepše verzije – Luj Armstrong, Bili Holidej i Frenk Sinatra.

Album nedelje potpisuje Den Oerbah, polovina benda The Black Keys. Dugo sam čekao na „Waiting on a Song“ i sudeći po desetinama puta koliko sam ovaj album preslušao u poslednjih nekoliko dana, to čekanje je i te kako imalo smisla. Den ovde sa velikom predanošću vodi računa o najsitnijim detaljima, a melodije ovih vintage pop hitova su kao stvorene za odmaranje u hladovini neke daleke plaže. Savršen saundtrak za more i jedan od albuma po kojima ću pamtiti ovu godinu.

Sufjan Stivens, Brus Desner iz grupe The National, Niko Mali i Džejms Mekalister snimili su ploču koja nas vozi svemirom, od planete do planete. Između elektronike, psihodeličnog popa i ambijentalnih zvukova, „Planetarium“ zvuči kao odličan izbor za ploču uz koju tonete u san junske noći.

Tu je još drugi sinl sa nove Broken Social Scene ploče u kome peva Fajst, a predstaviću nove albume za Sema Amidona, Krisa Betgejta, brit pop povratnike Echobelly, kao i novu pesmu za Lovely Quinces iz Splita, odnosno bend Stepa iz Beograda. 

Japanski psihodelični bend Nagisa Ni Te, nastao pod uticajem Nila Janga, Galaxie 500, Mazzy Stari, Yo La Tengo, 1995. je objavio debi album „On the Love Beach“. U pitanju je skriveni dragulj savrmene psihdelične rok muzike, jedan od onih kojima se već godinama vraćam.  Današnji Gistro evergrin.

Kada smo kod evergrina, nije bilo moguće izignorisati najvažniji jubilej ove godine, a to je pola veka The Beatles klasika „Sgt. Pepper“.

Društvo nam prave još Belle & Sebastian, Jarboli, Eva Braun, Džonatan Ričmen, Electrelane, Rubber Soul Project i mnogi drugi.

Ukoliko se vaše usne bar jednom razvuku u osmeh tokom ovonedeljne Gistro FM epizode, njen smisao je overen.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča