Pored svih socijalnih, društvenih, ekonomskih, generacijskih, muzičkih  i drugih uticaja koje smo spomenuli u prvoj epizodi Grunge dnevnika, postoji još jedan veoma važan činioc u istoriji ovog pokreta i to je fanzin Subterrenean Pop, koji je ranih osamdesetih pokrenuo Bruce Pavitt, pre svega kao školski projekat za Evergreen State  koledž u gradiću Olimpija, u državi Vašington.

Fanzin se isključivo fokusirao na izdanja nezavisnih muzičkih etiketa. Nakon četvrtog broja Pavitt je skratio ime u Sub Pop, i uz fanzin počeo da izdaje i kasete sa kompilacijom pesama bendova o kojima je u fanzinu pisao. Popularnost fanzina je rasla kao i njegov tiraž, pa se Pavitt preselio u Sijetl. Poslednji broj, deveti po redu, objavljen je 1983. godine.

Pavitt je u tom periodu otvorio prodavnicu skejtbordova i ploča, naravno, samo izdanja sa nezavisnih etiketa. Takođe je radio i kao DJ na koledž radio stanici gde je vodio emisiju po nazivom Sub Pop, i pisao istoimenu kolumnu u mesečnom magazinu koji se bavio popularnom kulturom.

Druga veoma važna figura je Jonathan Poneman, takođe DJ na lokalnoj koledž radio stanici KCMU. Obojica su u svojim emisijama veoma često pustali muziku lokalnih bendova, i time pokušavali da podignu popularnost lokalne muzičke scene.  

Preporuka

share