Najnoviji Gistro FM idealan je za ona jutra koja mirišu na marmeladu i puter, za lenje dane kada je vreme sporije od srpske birokratije i za godišnje doba prepuno onih nedelja u kojima si ništa ne mora. Pred vama je još jedna epizoda niz koju se sliva leto, koja počinje najlepšom letnjom pesmom iz ovog veka i koja ima podnaslov I Know Where the Summer Goes.

Album nedelje je savršena letnja pop ploča za grupu Tristen. Ako volite Rilo Kiley ili solo albume Dženi Luis (koja i gostuje na ovoj ploči), velike su šanse da zavolite Tristen. Lako pamtljive melodije, zarazni stihovi i produkcija koja spaja staro i novo. Idealan album za onaj kofer koji ide sa vama na more.

Tricky se vraća korenima i danas slušamo drugi singl sa njegovog albuma „Ununiform“ koji stiže u septembru. U pitanju je pesma koju je snimio sa svojom nekadašnjom muzom Martinom Topli Bird, i koja po svemu sudeći najavljuje jednu od boljih Trikijevih ploča u ovom veku. Ako ste voleli njegovo debi izdanje „Maxinquaye“, postoje opravdane šanse da uživate u ovoj pesmi.

Tu je još drugi singl sa novog Ariel Pink albuma koji će sasvim sigurno biti album nedelje u sledećoj emisiji, sexy obrada Rolling Stones klasika u izvođenju bivše prve dame Francuske Karle Bruni, a pažnju treba obratiti i na dva sjajna debi izdanja koja su snimili shoegaze bend iz Čikaga Star Tropics, odnosno folk pevačica iz Australije Angarad Drejk.

Pevačica grupe Stereolab Leticija Sadije ima novi bend Modern Cosmology sa kojim je pre nekoliko meseci objavila debi EP „Summer Long“ za meni najdražu evropsku pop etiketu Elefant. Ovo izdanje je na pola puta između Stereolab, Beach Boys i Majlsa Dejvisa, i spada među one ploče kojih ću se uvek setiti kada budem pravi letnje kompilacije.

U septembru nam stiže novi album za Vana Morisona za koji on kaže da je njegovo viđenje soula i bluza u 2017, a danas slušamo prvi singl, odnosno obradu Sema Kuka u kojoj gostuje legendarni Džef Bek.

 Kada smo kod soula, današnji Gistro evergreen je jedan od najvećih albuma iz tog žanra, a i šire. Reč je o klasiku Ala Grina „Call me“ iz 1973. Vazda me je ova ploča asocirala na tople letnje noći, a to je slučaj i ovog leta. Svaki put kada ga slušam, razmišljam o tome kako mi se čini da je više nas nastalo uz albume Ala Grina nego uz pesme bilo kog drugog muzičara. Senzualnost, noć, leto su samo neke od asocijacija za ovu ploču koja i posle 45 godina zvuči sveže. Klasik u pravom smislu te reči.

Slušamo još obradu hita Teenage Fanclub „Concept“ koju je snimio lider benda Death Cab for Cutie Ben Gibard (uskoro stiže njegov kaver celog TFC albuma „Bandwagonesque“), a tu je i potresna obrada pesme „Cow“ grupe Sparklehorse koju je odsvirao lider benda DIIV.

Danas startuje nova rubrika koja se zove Gistro corner. U njoj ćemo od jednog autora slušati nekoliko pesama iz raznih perioda njegove karijere. Čast da otvori rubriku ima trubač iz Mančestera Metju Halsol, meni jedan od najdražih savremenih džezera. Iako su na njega ponajviše uticali Elis i Džon Koltrejn, Farou Senders, njegove ploče zvuče toliko vanvremenski da niste baš sigurni da li su iz 1967.  ili iz 2017. Danas slušamo tri balade sa tri albuma i mrtva trka koja od njih više paše letnjim noćima.

Najavljujemo beogradske koncerte grupa Cigarettes After Sex i Mekons, koji će se desiti 18, odnosno 24. jula, a slušamo još Belle & Sebastian, Yo La Tengo, Dena Oerbaha i mnogo toga još.

Ako volite leto i pitate se gde vas sve može odvesti, muzika iz ove epizode vam može dati par ideja. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča