Teško je pretpostaviti kako će muzička industrija izgledati u nekoj daljoj budućnosti, recimo za pola veka. Ono što se verovatno ni tad neće promeniti je pritisak na muzičare da snime što komercijalniju muziku koja će se što više prodavati, a to zaključujemo na osnovu činjenice da je poslednjih pola veka taj pritisak u stalnom porastu.

Takođe, nema sumnje da će našim potomcima sva ova „čuda tehnike“ kojima se ponosimo i na kojima sada slušamo muziku – od višenamenskih mobilnih telefona, ipoda,  svo do sićušnih usb flash plejera – delovati više nego arhaično. To su neke stvari koje možemo pretpostaviti na osnovu zdravog razuma, ali kako će moderna muzika tada zvučati – to možemo samo da nagađamo. 

Kao što istoričari kažu da ćemo bolje razumeti sadašnjost ako posmatramo prošlost, tako ćemo verovatno za par milimetara biti bliži otkrivanju muzike koja nas čeka sutra, ako se pozabavimo njenom istorijom.

Ako nas već zanima kakve su promene u muzici moguće u periodu od pola veka, možda je najbolji način da ih sagledamo ako se vratimo 50 godina unazad.  Dakle, danas je na tapetu 1961. godina i nekoliko važnih stvari koje su se desile tada.

 

Preporuka

share

share