Dok sunčani avgust putuje na južnu hemisferu, nama stiže prva kišna septembarska nedelja. To je onaj dan kada su noge obično na tabureu, u glavi mir, na šporetu ručak, u krilu knjiga, a na zvučnicima muzika uz koju suvo i zeleno lišće postaje žuto i mokro. Otud i naziv današnje epizode Sweet September Rain.

Kako istekne avgust, tako moje uši traže trubu Četa Bejkera. Ovog septembra, izbor je pao na njegov album iz 1974 „She Was Too Good to Me“ koji tako dobro klizi uz kapi kiše na prozoru. To je ploča kojom se Čet vratio nakon petogodišnje pauze za vreme koje je živeo pesmu “Let’s get Lost”. Na albumu gostuje saksofonista Pol Dezmond koji je zajedno sa Četom odsvirao par melodija iz jesenjeg džez bukvara. Današnji Gistro evergreen.

Krajem sledeće nedelje, novu ploču objavljuju The National, a pre nekoliko dana se pojavio četvrti singl “Day I Die”, koji je, bar što se mene tiče, ubedljivo najlepši od sva četiri. Uz novu Lindu Peraks, novi The National je album koji ovih dana najviše iščekujem.  

Kad smo kod Linde Peraks, producent njene nove ploče (kao i prethodne) je Fernando Perdomo. Ovaj multiinstrumentalista iz Kalifornije je nedavno objavio novi solo album koji je verovatno kruna njegove karijere. Ploča “The Golden Hour” je odličan primer kako jednostavne stvari kriju umetnost. Naizgled obične pop pesme, ali kada malo zagrebete ispod površne vidite da se na ovim melodijama radilo dugo i da one ne ispare iz ušiju tek tako. Na pola puta između sunshine popa, psihodeličnog roka i lounge hitova na tragu Brajana Vilsona iz sredine šezdesetih. Najlepši novi album koji sam čuo u proteklih sedam dana.

Ako volite mešavinu sunshine popa i melodičnog indi roka, verujem da ćete uživati i u debi izdanju niškog bend Bohemija “Sve naopako” kog je digitalno objavila Pop Depresija. Ako volite Left Banke, Wilco, Belle & Sebastian, Kurta Vajla ili Evu Braun, velike su šanse da vam se dopadne ovaj album kog danas predstavljam sa dve pesme.

Što se Eve Braun tiče, oni će u četvrtak 7. septembra u beogradskom Domu omladine održati humanitarni koncert na kome će skrenuti pažnju na retku bolest Dešenova mišićna distrofija. Njima će se na bini pridružiti mnogobrojni gosti (u pitanju su članovi bendova Disciplina Kičme, Električni orgazam, Darkwood Dub, Veliki prezir, Kristali, Autopark i drugi). Danas slušamo njihovu hit sa debi albuma iz 1992, pesmu “Osmeh”.

Pevačica grupe Mazzy Star Houp Sandoval će sredinom meseca objaviti novi EP, a danas slušamo prvi singl sa njega. Kamerna atmosfera pesme “Sleep” je idealna za lenčarenje po oblačnoj septembarskoj nedelji.

Konačno je stigao četvrti album za LCD Soundystem, tu su još nove pesme za Wilco, Vana Morisona, Beka, Nila Janga, Karla Blaua, a novi singlovi za St.Vincent, odnodno Courtney Barnett i Kurta Vajla, već sada su na listi najlepših pesama koje sam čuo ove godine.

U prvoj septembarskoj emisiji slušamo još Frenka Sinatru, Ajzaka Hejsa, Dejvida Silvijana, Glena Milera i mnoge druge.

Pustite oblake i kišu da rade šta im se rade, nađine neko udobno mesto, po mogućstvu i udobne ljude, i uživajte u muzici iz nove Gistro FM epizode. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča