Žuto lišće, kestenje, mlaki radijatori, ajvar, džez festival, kraći dani i kišne noći, samo su neki od osnovnih sastojaka godišnjeg doba koje je upravo počelo. A gde je jesen, tu su one pesme u kojima sam se vazda pronalazio i iz kojih sam crpeo snagu da preguram narednih šest meseci...poput ove koju slušamo u današnjoj, jesenjoj Gistro FM epizodi "Autumn's in the air, as parts of me erase / One by one they disappear / Like bicycles left chained"...

Što se jeseni tiče, za nju su u ovoj epizodi zaduženi Predrag Ivanović, Mirko Šouc, Mercury Rev, Yo La Tengo, Kralj Čačka, Li Hejzelvud, Danilo Perez, Džon Koltrejn i Pol Dezmond. Uz njihove pesme se već godinama opraštam sa letom na septembarskom peronu...

Sumnjam da će mi ove godine ijedan debi album uraditi ono što mi je uradila prva ploča Fibi Bridžers. Taj album čuva moje noći, čuva mene u njima i daje mi nadu da onaj posmrtni marš ne sviraju smislu. Dugo nisam čuo ploču koja me je emotivno više raznela. "Stranger in the Alps" to radi on daily, da ne kažem on nightly basis. Jedan od poslednjih velikih albuma u ovoj godini.

Fenomenalne nove ploče imaju još Šilpa Rej (slušamo jesenju mantru "You're Fucking No One" ), Linda Peraks, Balmohrea, Pola Frejzer i Tarnation, Ducktails, Luna, a tu je i novi Tricky.

Gistro evergreen je remek-delo s kraja prošlog veka, poslednji studijski album benda Gastr del Sol "Camoufleur". U pitanju je grupa koju su činili Džim O'Rurk i Dejvid Grabs, a na ovoj ploči su im pomagali još Džon Mekintajer (iz benda Tortoise), Rob Mazurek i drugi. Retki su albumi koji idu ovoliko ispred vremena i koji dve decenije od kada su nastali još uvek zvuče sveže.

Strpajte toplo kestenje u fišek, zagrlite biće koje volite, pojačajte današnju epizodu i uživajte u kraju još jednog septembra.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

 

Preporuka

share