Ne znam kako bih preživeo ovu zemlju da ne postoje ti neki veliki dani za koje živim. Kao što zatvorenik precrtava dane do kraja kazne na onom malom kalendaru, sa fotkom sisate ribe, tako i ja odbrojavam do važnih datuma. Posle takvih dana prodišem i napunim baterije za sva čekanja u redovima, zakasnele plate i idiotove besmislene konferencije za štampu. Čekanje takvih dana je jedno od retkih smislenih čekanja ovde. Ti dani se samo tako pojave jednom u par godina. I kako sam zaluđen muzikom, oni najčešće imaju veze sa koncertima. Na jednom ću biti već za nekih nedelju dana, kada ću prvi put u životu gledati The War on Drugs. Time ću ispuniti bonus za 2017. Ostaje mi samo da se nadam da će mi sledeća godina doneti još jedan takav veliki dan. Kao njegovo prizivanje, rešio sam da današnju Gistro FM epizodu nazovem Big Day Coming i započnem je istoimenom pesmom grupe Yo La Tengo.  

Prošlog novembra nas je napustila soul diva Šeron Džouns. Poslednje dane, između bolnice, hemoterapije i kreveta, provela je u studiju snimajući album „Soul of a Woman“. Taj album će zvanično biti objavljen na godišnjicu njene smrti, 18. novembra, a u moj život je ušao prošle nedelje. I od tad ne prestajem da ga slušam. Emocije i soul se slivaju sa svakog njenog izdanja, a sa ovog posebno. Album nedelje broj jedan.

Grupa iz Arilja Baobab postoji već četvrt veka. Predvodi je Mišo Petrović i do sada su objavili nekoliko sjajnih albuma, a za njihovo najnovije izdanje „Naše vreme“ usudio bih se reći da je najlepše. Nekad me podseti na Wilco, nekad na Nila Janga, nekad na War on Drugs, a najčešće na Baobab. Da se ja pitam, stihove prvog singla „Kako sjajnih ljubavi ima / U gradu koji tone, u zemlji koje nema“ promuvao bih u himnu ove nesrećne zemlje. Čisto savršenstvo. Album nedelje broj dva.

Gistro evergreen je kultni debi grupe Portishead iz 1994. Uz „Dummy“ sam toliko toga radio prvi, a neke stvari čak i poslednji put u životu. To je album uz koga su devedesete u Srbiji manje pekle i zbog koga se nisam udavio u nekim tinejdžerskim ljubavnim brodolomima. Posle 23 godine zvuči isto dobro kao onda, a stihovi „Never found our way / Regardless of what they say“ su još uvek aktuelni. Remek-delo savremene popularne muzike.

Danas slušamo nekoliko noviteta sa ovih prostora. Tu je nova „emo-pop“ pesma grupe Ti pod nazivom „Srce udara“, kao i prvi singl sjajnog novog benda Turisti. Obe grupe će svirati 12. decembra u Domu omladine.

Niški bend Plastic Sunday pre neki dan je objavio treći, rekao bih najzreliji album „Svetlost u tebi“. Ako volite da vozite autoputem uz Sonic Youth, siguran sam da će vam se ova ploča svideti.

Kada smo kod koncerata, u Beogradu u utorak 14. novembra sviraju !!! (chk chk chk). Gledao sam ih na dva koncerta i oba puta su pokidali. Ne sumnjam da će i u utorak. Danas slušamo njihov najveći hit, a odmah nakon toga njihove uzore, bend Liquid Liquid koji je početkom osamdesetih obeležio njujoršku new wave/plesnu scenu.

Tu je još prvi singl sa novog albuma Nila Janga, posthumni album za Gorda Daunija iz benda The Tragically Hip, shoegaze veterani iz Njujorka The Veldt, čiji novi EP je producirao Robin Gatri (ex-Cocteau Twins),  novi bend Kristofera Ovensa (nekad u Girls), a slušamo i novu pesmu za Ride.

Nik Kejv i Kris Koko obrađuju Velvet Underground klasik „Sunday Morning“, Widowspeak su od letnje „Harvest Moon“ napravili jesenji stiskavac, a slušamo i moj omiljeni šlager Tonija Beneta iz 1953.

Neki veliki dani samo što nisu stigli, a do nekih ćemo morati da giljamo. Kako god, čekanje je lakše uz svežu muziku iz nove 637. Gistro FM epizode.  

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

share