Noć je po mnogo čemu najspecifičniji deo dana. Ako spadate među ljude koji vode zdrav i uredan život, odnosno idete u krevet oko ponoći i budite se između 7 i 9 časova ujutru, velike su šanse da vam ne bude baš sasvim najjasnija lepota albuma o kojima danas govorimo. To naravno ne znači da samo oni koji vode nezdrav i raskalašan posleponoćni život mogu uživati u muzici sa kojom se ovog petka bavimo, ali činjenica je da sledećih nekoliko albuma po mnogo čemu asociraju na noć.

Koji su razlozi zbog kojih neki ljudi ne spavaju između 3 i 4 ujutru? Neko je budan jer sprema ispite, neko pak sprema prezentaciju koju će sutra predočiti nadređenima na poslu, neko se u to doba vratio iz noćnog života u kome je upravo smuvao devojku koju „juri“ već mesecima, drugi se vratio sa žurke na kojoj su se svi proveli bolje od njega, nekome je to omiljeno vreme za vođenje ljubavi, neko voli u miru da čita omiljenu knjigu, dok neko jednostavno ne može da zaspi. U kakvom god stanju i okolnostima da provodite sitne sate, oni će vam sigurno lakše i tečnije prolaziti ukoliko slušate neku muziku.

Naravno da je sasvim individualna stvar kakvu muziku ćete slušati u to doba, odnosno da to prvenstveno zavisi od ličnih afiniteta. Međutim, istina je da će vam većina noćobdija reći kako im više prija muzika laganog tempa od one čiji ritam tera na pokretanje kukova. Uostalom, ne zove se baš slučajno taj period „gluvo doba“.

Bez obzira na razloge zbog kojih budni provodite sitne sate, bez obzira da li jedva čekate da sine sunce ili tugujete što se noć završava, i bez obzira da li se tokom noći osećate usamljenim ili vam je sve potaman, danas ćemo vam predočiti nekoliko albuma koji po mnogo čemu idu uz noć kao što npr. muzika grupe „Beach Boys“ najviše prija ušima tokom leta, odnosno muzika Ala Grina uz senzualne dodire.  

Harold Budd
The Pavilion of Dreams
Editions EG / 1978
Gonzales
Solo Piano
Delabel Editions / 2004
Keith Jarrett & Charlie Haden
Jasmine
ECM / 2010