Floating Points - Elaenia [2015]

Floating Points
Elaenia
Luaka Bop
8.0
8

Prvi zvanični album britanskog muzičara Sema Šeparda (Sem Shepherd), koji plovi vodama elektronske muzike. Album je izdat za Luaka Bop i Pluto label, oba u vlasništvu gorepomenutog.

Ideju za kompoziciju albuma, Sem je dobio nakon sna koji je imao čitajući knjigu fantastike. Album je, po izjavama Šeparda, trebalo da ima samo jednu numeru u dužini albuma, ali su mu kolege i prijatelji savetovali da to ne radi i on je numeru podelio u sedam delova i tako formirao album „Ealenia“.

Njegovi raniji radovi su više bili orijentisani ka plesnom podijumu, iskreno, ništa nalik ovakvom proizvodu, koji je Resident Advisor ocenio kao album 2015. godine. Zavodljive i svima dopadljive, slatkaste zvuke elektronskih bitova, zamenio je skoro eksperimentalni zvuk koji je baziran na džez tendencijama jednog Koltrejna, a elegija i apstrakcija koja ide kao pratnja se može poistovetiti sa fazonom koji dosledno prati Radiohead. Naravno, Shepherd nije napustio svoj koncept elektronske muzike. Sve je i dalje u tom miljeu sa glitch zvukovima i dodatnim programiranim deonicama elektronskih semplova.

Kao što je na početku rečeno, album koji je koncipiran kao jedna numera, a kasnije „razbijen“ na sedam delova, deluje atmosferično kao celina i 43 minuta materijala se čini kompaktnim i nadasve hipnotičkim.