Gonjasufi - A Sufi and a Killer [2010]

Gonjasufi
A Sufi and a Killer
Warp
8.0
8

A Sufi and a Killer je prvi album Gonjasufi-ja (Sumach Ecks, autor, DJ i instruktor joge iz Los Anđelesa) a produciran je od strane Flying Lotus, The Gaslamp Killer i Mainframe. Iako se po nazivu može naslutiti ko je imao najveći uticaj na izradu albuma, objašnjenje je drugačije.

Što se tiče samog naslova albuma, Ecks je izjavio da mu je "Sufi" strana života (inače radi se o redu Derviša, isposničkom načinu života) pomogla sa njegovom "killer" (ubitačnom) stranom. Postoji "Sufi" i "Killer" u svakome od nas i biću bilo koji od njih kako bih preživeo.

Eto, s vremena na vreme, pojavi se po neki album koji jednostavno ne možete svrstati u određeni žanr. Takav materijal je po pravilu uzbudljiv i provokatorski nastrojen. Ne dozvoljava konvencionalno razmišljanje a posebno ne pisanje o njemu. 

Gonjasufi se, pre kompletiranja albuma, pojavio kao gost na numeri "Testament" koju je potpisao Flying Lotus. Nakon skoro dve godine raznih i konstantnih personalnih problema koji su uključivali i mnoga psihička stanja samog autora, završen je album koji reflektuje jedno životno iskustvo, uticaj i ogledalo duše samog gospodina Ecksa.

Gonjasufi prelazi sa žanra na žanr ali bez gubljenja u istim. Matrice se menjaju od soula preko fanka i hip-hopa pa sve do elemenata bluza i garažnog roka ali je uvek tu njegov karakterističan glas koji povezuje produkciju sa izražavanjem. Taj glas je posebna vrsta "lepka" koji drži sve na okupu.

Na svom predstavljanju albuma, gospodin Ecks je izjavio kako nije želeo da album bude previše jednostavan, da podilazi prosečnom slušaocu. Želeo je da ih malo povredi, da udari na mesta na koja ih niko do tada nije udario. Iskreno, mislim da je uspeo, naterao me je da inicijalno preslušam album više puta. Ispod su linkovi za moje favorite sa materijala.

Preporuka