Piknik sa Mansonom

Manson Family Vacation
Netflix / Logolite Entertainment / 2015
Režija: 
J. Davis
Scenario: 
J. Davis
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English
7.0
7

Iako naslov može da vas navede da pomislite da je osnovna tema ovog filma Charles Manson ili Manson Family, to ovde nije slučaj. Doduše,  ima nekoliko arhivskih snimaka, odlaska na Cielo Drive i puta u Death Valey,  listanja knjige Helter Skelter itd... Ali osnovni fokus je na poremećenim međuljudskim odnosima i porodičnoj disfunkcionalnosti. Priča govori o dva brata, od kojih je jedan (Nick) regularni građanin, sa debelim bankovnim računom, ženom i sinom, dok je drugi (Conrad) napustio posao, prodao stan i gaji neobičnu opsesiju ka Charlesu Mansonu. Bliski po godinama, jedan ima problem sa očinstvom a drugi sa odrastanjem. U cilju ponovnog povezivanja, Nick reši da provede vikend sa Conradom, ali otvaranje starih rana ih samo još više udaljava...

 

Sa druge strane stoji posebni fenomen, koji ovo ostvarenje obrađuje, a predstavlja fenomen današnjice, ljudsku fascinaciju morbidnim. Internet i savremene tehnologije su omogućili nesputani pristup detaljima iz  kriminalnih dosijea i profila, tabloidna štampa je otišla korak dalje i učinila grozomorne scene ubistava našom svakodnevicom. Naš strah od smrti konstantno nas gura ka tome, a u mogućnosti smo da sve to virtuelno istražujemo i proživljavamo. Manson je zato i idealan lik, on je istovremeno pop ikona, muzičar, filozof i vođa homicidalnog kulta. Nažalost, režiser nije imao nameru da se dublje bavi ovim pitanjima, već ih je samo dotakao.

Manson Family Vacation je indie-film u maniru braće Duplass (i produkciji), do te mere da Jay Duplass glumi jednu od glavnih uloga. On i Linas Philips funkcionišu sjajno kao tandem, naročito su uverljivi kada su njihovi međusobni dijalozi u pitanju. J. Davisu je ovo rediteljski debi, u kome je pokazao zavidinu tehniku u okvirima žanra. Nažalost, to podrazumeva da se ozbiljne teme koje su interesantne gledaocu, kao što je sve vezano za Mansona, samo površno dotaknu. U globalu, ovo i ne smeta, jer se pre svega radi o zabavnom porodičnom dramediju. Film je finansiran preko Kickstarter kampanje.

 

Preporuka

share
share