Cale Tyson - Careless Soul [2016]

Cale Tyson
Careless Soul
Clubhouse Records / 2016
8.0
8

Već nakon prve pesme na LP-ju Careless Soul, jasno je da se Cale Tyson odvojio od roots zvuka, kojim je pre dve godine debitovao. Ali, način na koji je to učinio predstavlja dalje istraživanje Američkog južnjačkog nasleđa, dodajući primese rock 'n' rolla, gospela i soula tradicionalnom country zvuku. Na taj način njegov emotivni naboj kojim se predstavio na High On Lonsome, dobio je i grublju stranu, najverovatnje zahvaljujući miljama provedenim na točkovima i svirkama po južnjačkim bircuzima. 

Staying Kind, sa duvačkom sekcijom otvara ploču i daje joj opušteni soul vajb koji vas prati i nakon poslednjeg refrena. Somebody Save Me je savršena bluzirana country balada a Careless Soul i Easy su r'n'r hitić i outlaw stvar pravo iz kasnih 50ih. Railroad blues je country klasik dok najjače momente ipak predstavljaju Traveling Man i Pain in My Heart, jedna do druge, mesta na kojima se Tyson u potpunosti otvara i pokazuje sposobnost da emocije jasno predstavi vokalom. Ain't It Strange je mirni outro, koji zadržava atmosferu i spušta zavesu rečima "Ain't It Amazing". 

Album je savršeno spakovan i jednostavno klizi od početka do kraja. Snimljen je u čuvenom FAME Studiju (Muscle Shoals, Alabama) sa elipom prekaljenih muzičara i producenata, od čijih biografija može da vam se zavrti u glavi. Očigledno je da su oni bili pravi sastojak koji je bio potreban mladom Caleu da uspe da snimi nešto vanvremensko.  

 

 

Preporuka

share
share