Mr. Robot

Mr. Robot
Universal Cable Productions
Režija: 
Sam Esmail
Scenario: 
Sam Esmail
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Persian | Swedish | Danish | Chinese
9.0
9

Gospodin Robot je jedna od onih serija koja s godinama može zaraditi kontroverzan termin ‘kult’. Autor serije Sem Ismail (Sam Esmail) je život hakera, kompjuterskih genija, te pojmove neartikulisanog anarhizma, kilavnog revolucionarnog duha, a onda i razne distopijske vizije sveta odveo na jedan viši nivo.

Tome najviše doprinosi vizuelni minimalizam, tehnike inventivnog kadriranja i zumiranja, filtriranje slike, poslovično kvalitetna gluma, i, za američke standarde, prilično spora režija.

Mračni duh Njujorka retko je ovako dobro prenešen na ekrane u prošlosti. Gospodin Robot nije samo serija koja tera na razmišljanje, već je je izuzetno moćno vizuelno iskustvo.

Priča o Eliotu Aldersonu, mladom kompjuterskom geniju, zaglavljenom u odori inženjera za bezbednost informatičke firme, koji boluje od socijalne fobije i kliničke depresije, kreće prilčno ambiciozno. Vrlo brzo saznajemo njegovu tamnu agendu o uništenju zle korporacije, čije ime njemu i zvuči tako – E Corp., odnosno Evil Corp.

Njegov bes naravno sa sobom nosi traumu iz prošlosti i jasan motiv, odnosno okidač za totalnu destrukciju i uništenje, kako Zle Korporacije, tako i sveta u svom okruženju.

Svestan konsekvenci Alderson okuplja tajno hakersko društvo sa jednim jedinim ciljem: razotkriti planove i zavere, i na taj način uništiti jednom za svagda bankarske lobije i razne mračne organizacije, koje su se urotile i otuđile od običnog radnika i čoveka.

Cela stvar postaje pikantnija kada otkrijemo i prisustvo Eliotovog 'izmišljenog prijatelja', koji ustvari igra ulogu ideološkog vođe celokupnog anarhističkog usuda.

U dve sezone Ismail i ekipa su spakovali mnogo toga. Događaji se često prepliću, likovi se umnožavaju, a radnja komplikuje. Ono što seriji svakako ne fali jesu distopijski duh i pozamašan broj tvistova, što dodatno garantuje zabavu. Međutim, prečesti diskursi, kontinuirano moralisanje i gubljenje fokusa s vremena na vreme, odnosno skretanje sa glavnog toka na paralelne radnje i zavere je nešto od čega boluje i Gospodin Robot. Kada se gledanje razvuče na dve godine, gledaoci često zaborave šta se dešavalo u prvim epizodama. Srećom, ciljna grupa ove serije je temeljno i precizno ciljana, tako da sitni propusti i detalji mogu delovati i neprimetno.

Preporuka

share
share