Ornette: Made in America [1985]

Ornette: Made in America
Caravan of Dreams Productions / 1985
Režija: 
Shirley Clarke
Scenario: 
Shirley Clarke
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Evo jednog izuzetnog dokumentarnog filma, koji potretiše džez inovatora i free jazz kreatora, legendarnog i nedavno preminulog saksofonistu Orneta Kolmena (Ornette Coleman).

Ne samo da je ovaj dokument značajan kao istorijska retrospektiva džez muzike u Americu, već njegov značaj ima i dvostruki smisao: naime, film potpisuje Širli Klark (Shirley Clarke), avangardistkinja iz šezdesetih, članica Grinič Viliž kruga koji je okupljao i nezavisne autore kao što su Maya Deran, Stan Brakhage, Jonas Mekas...

Made in America zatiče Kolmena u zrelim sviračkim godinama, pri povratku u svoj rodni Forth Worth, gde ga čeka nastup sa lokalnim Simfonijskim Orkestrom, sa kojim promoviše svoj album Skies of America.

Klarkova ne bibliografiše Kolmenov život, već više eksperimentiše sa formama, zadire u mističnost Kolmenovih harmonija, i poigrava se slikom stvarajući halucinogene krugove i oblike.

Usput se pojavljuje i nekoliko značajnih istorijskih i umetničkih ličnosti, koje na svoj način govore o značaju džeza kao muzičke forme, veličajući slobodu njegovog izraza.

Širli Klark je ostavila u amanet film dostojan reformatora džez izraza, a Made in America je krajnje zanimljivo filmsko iskustvo neobičnog karaktera za današnje poimanje dokumentarnog filma. 

Preporuka

share
share