Christmas, Again [2014]

Christmas, Again
Independent
Režija: 
Charles Poekel
Scenario: 
Charles Poekel
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Razlog zbog kog je Sundance Film Festival jedan od najznačajnijih festivala, ako ne i najznačajniji, jesu filmovi kao što je Christmas, Again, filmovi koji inspirišu mlade autore da od obične priče, sa malo sredstava, naprave dela dostojna naziva 'sedma umetnost'.

Čarls Poukl (Charles Poekel) je u svom debiji uspeo nešto sa čim mladi autori vrlo često imaju problem, a to je stvoriti atmosferu za nesmetano i slobodno kretanje fabule.

Christmas, Again nam donosi priču o mladom prodavcu božićnih jelki, koji svoj život provodi u prikolici na jednom od uglova Menhetna. I već posle prvih minuta osećaj je da se radi o najusamljenijem čoveku na svetu, i najtužnijem poslu ujedno.

Noel (Kentucker Audley) deluje ranjivo i potišteno. On je ona vrsta posvećenika svom poslu koja se retko sreće – dosledan, uredan, temeljan i strpljiv, a ipak, iz njegovih očiju i pogleda izbija neizmerna tuga.

I na tim temeljima Poukl i Odli grade priču. Događaji koji se niži nisu naročiti zanimljivi i uzbudljivi iz perspektive gledaoca, ali uspevaju da drži pažnju, jer jednostavno podsećaju na životnu svakodnevicu, a ona zna da bude naporna, dosadna i čamotna.

Naprosto, kamerna atmosfera filma vas uvlači i drži osamdesetak minuta, čineći Christmas, Again uspešnim malim ostvarenjem nezavisne američke produkcije.

Preporuka

share

Personal Shopper
share