Mountains May Depart [2016]

Shan he gu ren
Arte France Cinéma, Bandai Visual, Beijing Runjin Investment
Režija: 
Zhangke Jia
Scenario: 
Zhangke Jia
Zemlja proizvodnje: 
China | France | Japan
Jezik: 
Chinese | Mandarin | Cantonese | English
8.0
8

Iskusni kineski režiser Žangke Jia došao je u fokus svetske kritike i javnosti pre nekoliko godina zahvaljući nasilnoj krimi-drami A Touch of Sin. Prošle godine se vratio i bio u glavnom programu kanskog festivala sa svojim novim ostvarenjem Mountains May Apart.

Mountains May Apart je povratak njegovim korenima, i ovaj film je po svom dramskom konceptu daleko bliži Jiaovom ranijem Still Life, nego li Dodiru greha. Svejedno, Planine... nisu ništa manje kvalitetan film.

U periodu od trideset godina Jia pruža otvorenu kritiku moderne Kine, sagledavajući je kroz prizmu upliva anglo-saksonske kulture, potrošačkog konzumerizma, odnosno slabljenja komunizma u odnosu na tradicionalne vrednosti i liberalni kapitalizam.

Iako u srži fabule pliva ljubavni trougao, Jia se mudro ne zadržava na bespotrebnom patetisanju i kukumavki za prošlošću, već premotavanjem hrabro pokazuje konsekvence koje ljudsko sebičnjaštvo i egoizam, upakovan sa lažnim patriotizmom i verom u tradicionalne vrednosti, ostavljaju na buduće genaracije. 

Ono što je poseban kvalitet jeste Jiaov osećaj kako da nenametljivo i diskretno odmotava priču ne stajući ni na jednu stranu, a da poruka opet bude tako vidljiva i transparentna.

Mountains May Apart stilski ne odstupa od svog prethodnika A Touch of Sin, i pruža nam originalne lokacije i koloritni seting moderne kineske provincije, a uz poruke koje nam šalje njegov autor, spada u najbolja ostvarenja iz 2016. god.

Preporuka

share
share