Cameraperson [2016]

Cameraperson
Big Mouth Productions, Fork Films
Režija: 
Kirsten Johnson
Scenario: 
Doris Baizley (consulting writer), Lisa Freedman (consulting writer)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Bosnian | Arabic | Dari | Hausa | Fur
9.0
9

Kirsten Džonson, američka snimateljka i režiserka isporučila je prethodne godine jedan od najkvalitetnijih dokumentaraca, sastavljen skoro pa isključivo od sirovog i nemontiranog materijala njenih ranijih radova.

Tokom dugogodišnje karijere koja se proteže na više od 20 godina, Džonsonova je radila na nekoliko istinski velikih projekata, višetruko nagrađivanih na raznoraznim festivalima, od kojih se svakako ističu Fahrenheit 9/11, Citizenfour i Darfur Now.

Cameraperson nam donosi niz nepovezanih sekvenci iz gomile njenih radova, čije je jedino vezivno tkivo lokacija događaja, koja biva predočana gledaocima na ekranu, na samom početku video zapisa.

Iako naizgled tematski haotičan, Cameraperson je sve samo ne reptitivno delo, jer budno oko Džonsonove minuciozno prati događaje i hvata emociju u pokretu, stvarajući veoma intenzivan i uzbudljiv filmski ugođaj.

Camerperson je jedan od onih dokumentaraca koji pleni neposrednošću, a Džonsonova je kroz projekte pokazala izuzetnu hrabrost i odvažnost, i njen krajnji proizvod je magični mozaik sastavljen od začinjenih kockica vrlo često politički kontroverznog sadržaja.

Preporuka

share

share