Tom Harrell - Something Gold, Something Blue [2016]

Tom Harrell
Something Gold, Something Blue
HighNote
9.0
9

Fantastični, legendarni trubač Tom Harel nastavlja da dokazuje kako je i u poznim životnim godinama moguće stvarati vrhunska umetnička dostignuća. Something Gold, Something Blue je upravo takav album.

Nešto zlatno, nešto tužno oslikava Harelovu muzičku impresiju započetu albumima Colors of a Dream i Trip, a to je nenametljivo, diskretno i nežno fluidno muzičko izražavanje kroz instrumente, koji imaju za ulogu da slušaocima dočaraju svet džeza satkan od slobodnih pejzaža i konceptualnih iskri.

O značaju Harelove muzike i muziciranja gotovo je sve rečeno. On je vrhunski hard-bop improvizator i vrstan poznavalac džeza. Međutim, stiče se utisak da se tek u poslednjih 10, 15 godina otrgao uticaja velikih trubača iz šezdesetih i pedesetih, i krenuo svojim putem.

Počev od albuma The Art od Rhythm, Harel kristališe izraz i njegov kompozitorski opus iskače iz dotadašnjih sigurnih hard-bop šina.

Posebna faza u Harelovoj karijeri kreće od 2013. i albuma Colors of a Dream. Harelov stil biva svedeniji, sinkopiraniji, i praktično u funkciji ritmizacije melodijskih sekvenci, čime Harel prelazi u post-bop.

Something Gold, Something Blue karakteriše slična priča kao i na prethodnom (sličnom) albumu Trip iz 2014. Harel svoju nežnu i mekanu flighornu uparuje sa trubom mladog lava Ambrouza Akinmusajra, sa gitarom Čarlsa Alture, i sa već standardnom ritam sekcijom Okegvo-Blejk.

Rezultat je odličan album koloritnih frenkvencija, vedrog i otvorenog duha, a sam hajlajt albuma predstavlja centralna kompozicija Delta of the Nile, na kojoj gostuje i fantastični Izraelac Omer Avital, na tradicionalnom istočnjačkom instrumentu oudu.