Mutoid Man - War Moans [2017]

Mutoid Man
War Moans
Sargent House/2017
7.0
7

Mutoid Man su bend koji dokazuje da metal ima nekakvu budućnost, ukoliko se hrabro eksperimentiše kombinujući različite pristupe, kako u okviru samog žanra, tako i van njega. Zvuk koji proizvodi trio Mutoid Man nije baš najlakše objasniti. Vešto izbegavajući standardne etikete stoner/progressive/rock/metal, najbliže ih možemo opisati kao reboot hevi metala iz osamdesetih pomešan sa kineskim imitacijama nintendo konzola prikačenim na distorziju. Bend je nastao u NY, čine ga Steve Brodsky (Cave In), Ben Koller (Converge), i basista Nick Cageao. Za kratko vreme od kada postoje (formirani su 2015), izbacili su dva albuma sa dve i po tone teških rifova, i uspeli da završe treći, pod nazivom War Moans.

 Album otvaraju stvari Melt Your Mind i Bone Chain, melodije koje teku poput metal balada ispod sloja agresivnih ritmova i iskrivljenog basa. Na prvo slušanje, početak albuma liči na mešavinu bendova Morbid Angel i Muse, s tim da većina pesama na albumu ne traje duže od tri minuta, tako da nemate puno vremena za slaganje utisaka. Najveće iznenađenje je, međutim, poslednja pesma Bandages. Ovde Brodsky na najbolji način pokazuje svoj talenat pevača i tekstopisca, uz pomoć arpeggio gitare koja nejasno podseća na Van Halen. U nekom drugom svetu, lišenom svih džastina bibera i njihovih nazovi pop gluposti, Bandages bi vrlo moguće bila jedna od najboljih pop pesama ovog doba. U okviru rada Mutoid Man-a, ovo je neočekivano zrelo i pokazuje spremnost da bend bude gurnut na ozbiljniju teritoriju kada je to potrebno.

Novi slušaoci mogu da ih upoznaju kroz dva prethodna izdanja - njihov debi EP Helium Head i album Bleeder – ova dva izdanja savršeno opisuju ono što Mutoid Man zapravo jesu. Njihov šarm i jednostavnost se najbolje vide kroz nastupe, gde publici pružaju snažan optimizam koji podseća na najbolje dane NY metal/hc scene, tako da imate osećaj da gledate Helmet ili Anthrax u najbljim danima, doba kada su se metal bendovi odlično zabavljali zajedno sa publikom (na žalost, autor ovih redova gledao ih je uživo samo na you tube). Brodsky ima prodoran glas dok peva, a zatim u pauzama govori parodirajući britanski akcenat, i kroz čitav nastup se vidi koliko se bend zapravo sjajno provodi svirajući i ostvarujući bliski odnos sa publikom; negde me je ta prisnost za vreme svirke podsetila na zaboravljeni S.O.D. i ludog Billy Milanno-a koji sa svojih sto dvadeset kilograma skače u publiku. U jednom intervijuu izjavili su da žele da budu prvi hevi metal bend koji ima rezidenciju u Las Vegasu, ali ne u ovom današnjem, nego u onom i onakvom Vegasu kakav je zabeležio Hunter Thompson. Producent Kurt Ballou ovde ne samo da osigurava da se doprinosi svakog člana benda dobro čuju, nego savršeno pakuje celokupan zvuk benda u moćnu energetsku bombu. War Moans je za sada svakako najpopularnije izdanje benda Mutoid Man do sada. Možemo reći da je ovo idealni Mutoid Manifest.

Preporuka

share

share