Boys in the Trees [2017]

Boys in the Trees
Mushroom Pictures, Best FX Adelaide
Režija: 
Nicholas Verso
Scenario: 
Nicholas Verso
Zemlja proizvodnje: 
Australia
Jezik: 
English
7.0
7

Boys in the Trees je simpatična australijska mračna fantazija smeštena u predgrađe jednog od najlepših gradova na tom kontinentu – Adelejdu (Adelaide).

Nikolas Verso (Nicholas Verso), mladi australijski reditelj, svoju coming-of-age fantaziju, sa elementima horora, bazira na nekoliko zanimljivih radova iz prošlosti. Pre svega, Momci na drveću mnogo duguju legendarnom hororu The Company of Wolves, Nila Džordana. Radi se o sličnoj mračnoj fantaziji o odrastanju i sazrevanju, s tom razlikom što Verso ne koketira sa gotikom, već se njegovo eksperimentisanje sa vizuelnim identitetom filma svodi na koloritno slow-motion poigravanje sa jednim od modernih praznika.

Verso gotovo celokupnu radnju (od skoro 2 sata) smešta na Noć veštica, godine 1997.

I njegovo vizuelno eksperimentisanje deluje izuzetno moćno. Momci na drveću su maestralno uslikani. Svaki kadar je minuciono razrađen, i zasebno koloritno obrađen. Šteta što naracija ne prati sliku.

Versovi likovi jesu zanimljivi, ali u dobroj meri predstavljaju već dobro oproban kliše kod ovakvih tinejdžerski fokusiranih drama. Vršnjačko nasilje, kajanje, sukobi i bekstva iz sredine kod Versa samo su osnova za poigravanje vizuelnim identitetom filma, i u pogledu dramatizacije evidentan je pad u drugoj polovini filma.

Međutim, i pored propusta, Versoov film zaslužuje pohvale, jer odskače od sličnih uradaka zbog magične scenografije, sjajne fotografije i ambijenta devedesetih, koji je retko gde uslikan ovako kvalitetno

Preporuka

share

share