Doc of the Dead [2014]

Doc of the Dead
Exhibit A Pictures, Geekscape Productions, Red Letter Media
Režija: 
Alexandre O. Philippe
Scenario: 
Chad Herschberger, Alexandre O. Philippe
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.5
6

Doc of the Dead kako mu i sam naslov govori, dokumentuje fenomen zombifikacije horor žanra, i njegovu implementaciju u savremenu popularnu američku kulturu.

Razvoj zombi filma, kako jednog od podžanrova horora, išao je relativno sporo u odnosu na ostale, međutim, sve se promenilo, naravno, pojavom legendarnog Romerovog klasika Night of the Living Dead, krajem šezdesetih.

Iako, u široj slici, sagledavan kao metafora o krizi i propasti društvenog poretka, Noć živih mrtvaca bio je potentan i, u krajnjoj instanci, vrlo uspešan nezavisni horor film.

Ali, ono što javnost svakako nije očekivala, kao ni kritika, da će naredni zombi klasik doći upravo od istog autora. Reč je naravno o filmu Dawn of the Dead.

Ovde autori filma, nažalost, zanemaruju značaj italijanskih autora iz sedamdesetih i donekle osamdesetih godina, pre svega Lucija Fulčija (Lucio Fulci) i Pupija Avatija (Pupi Avati), i njihov doprinos zombi hororu.

Naravno, oživljavanje žanra došlo je u poslednjih petnaestak godina, i tu se autori s pravom osvrću na Bojlov 28 Days Later, Rajtov Shaun of the Dead i Flajšerov Zombieland, između ostalog praveći usput distinkciju između brzih i sporih zombija, i da li su potonji uopšte živi mrtvaci.

Uz učešće superstar zombi ekipe sagovornika, na čelu sa legendama žanra kao što su Džordž Romero, Stjuart Gordon i Brus Kempbel, Doc of the Dead je zanimljiv dokumentarac za površne teoretičare žanra i fanove, dok će oni ozbiljniji analitičari širu sliku morati da potraže na nekom drugom, minucioznijem mestu. 

Preporuka