The Ghoul [2016]

The Ghoul
Ghoul Film, Arrow Films, Cartilage Films, La Aventura
Režija: 
Gareth Tunley
Scenario: 
Gareth Tunley
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
engleski
6.7
6

Ovaj film definitivno začinjen noir-om, postavlja jako visoke ciljeve i ambicije koje prevazilaze pomenuta ograničenja u novcu i sredstvima. Gareth Tunley, koji se pojavljivao u prvim delima Ben Whitley poput Down Terrace i Kill List, sada kreće u svoj filmski pohod retro-horor estetike. Ben Whitley se ovde potpisao kao izvršni producent a, kako se moglo pretpostaviti, i ostala filmska ekipa se sastoji od ranijih, sada stalnih, saradnika.

Iako dolazi od već poznatih i priznatih likova sa britanske scene i sadrži sve zadovoljavajuće elemente koje možemo prepoznati iz radova reditelja tipa David Lynch, Roman Polanski pa čak i Chris Nolan, film deluje previše skromno i opskurno da bi ga fanovi mejnstrim žanra prihvatili. Po mom skromnom mišljenju, ovo je ujedno i prednost ali i najveća mana filma.

U filmu pratimo priču jednog detektiva koji mora, kako bi uhvatio osumnjičenog, da uzme ulogu pacijenta za psihoterapiju. Kako priča odmiče, detektiv sve više biva uvučen u vrtlog psihoterapija i u svoje nerešene emocionalne situacije i traume. Uloga koju je preuzeo počinje da preuzima celu njegovu ličnost do nivoa katatonije i depresije. Prelazak kod novog terapeuta stvari podiže na novi, teži nivo i detektiv prelazi u smrtonosni mod.

Preporuka