The Invisible Guest [2016]

Contratiempo
Atresmedia Cine, Think Studio, Nostromo Pictures
Režija: 
Oriol Paulo
Scenario: 
Oriol Paulo
Zemlja proizvodnje: 
Spain
Jezik: 
Spanish
7.0
7

Osnovna premisa ovog španskog blokbaster trilera vrti se oko hičkokovsko-rašomijanske zavrzlame o zaveri ćutanja i prikrivanja dokaza, koja se razvila u nešto sasvim drugačije i iznenađujuće.

Španska kinematografija još jednom pokazuje snagu, silinu i raznovrsnost, servirajući starom kontinentu potpuno komercijalni, lepo usnimljen i uslikan, skoro pa potpuno autorski projekat izvesnog Oriola Paoloa, mladog Katalonca i udarne igle zahuhtale državne mejnstrim struje.

Nevidljivi svedok (ili gost) je simpatičan triler koji nastaje kao fuzija nekoliko popularnih filmova. Pre svega Oriol Paolo oslanja svoj scenario na tvistove iz popularnog filma iz devedesetih Usual Suspects, prepričavajući rašomonijaski događaje, koji su proizvod naizgled neobičnog incidenta u ruralnom delu Španije.

Incident uključuje mladog biznismena u povoju, koji sa ljubavnicom pokušava da na početku samog filma zataška i prikrije dokaze u naizgled uobičajenoj saobraćajnoj nesreći. Međutim, kao što to obično biva u hičkokijansko trileroznim misterijama, stvari kreću stranputicom po zaverenike i saučesnike u zločinu. Da zaplet bude još pikantniji, uslediće i gomila tvistova, odnosno prepričavanje događaja iz različitih perspektiva.

Sve to deluje krajnje zanimljivo, i naročito dinamično za gledanje, što je primarni zadatak holivudski orijentisanih evropskih blokbastera.

Međutim, primetan je nedostatak duha, usled želje da se film na silu kosmopolitizuje i dopadne svima, odnosno zadovolji sva čula gledalaca. Kao posledica frenetičnog tempa i gomile tvistova prosečan gledalac propušta naravno i nekoliko rupa, nedoslednosti i nelogičnosti, na šta se prirodno nadovezuje i neuverljiva transformacija glavnog lika.

Ipak, Nevidljivi svedok (gost) ima sasvim dovoljno kvaliteta da se nametne i dopadne pre svega bisokopskoj publici, fanovima trilera i ljubiteljima kinematografskog opusa legendarnog Alfreda Hičkoka.

Preporuka