Courtney Barnett & Kurt Vile - Lotta Sea Lice [2017]

Courtney Barnett & Kurt Vile
Lotta Sea Lice
Matador / 2017
8.3
8

Kada spojite zajedno jedna ovako dva kreativna muzičara kao što su Courtney Barnett i Kurt Vile uvek postoji pitanje na koliko su njihov umetnički ego i umetnički stil kompatibilni.

Veoma često rezultat takve saradnje nije ništa više od jedne stavke u karijeri tih muzičara. Ponekad se, ipak sve uklopi kakao treba i dobijemo sasvim dobar album, kao što je to slučaj sa albumom „Lotta Sea Lice“ gore pomenutih muzičara.

Kurt Vile već ima veoma respektibilan renome jednog od najoriginalnijih američkih singer/songwritera i iza sebe ima 6 albuma. Australijanka Courtney Barnett je svet osvojila svojim debi odličnim albumom „Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit“ (2015).

Prema rečima Courntey Barnett, i pre nego što je postala poznata,  Kurt Vile je bio jedan od njenih omiljenih muzičara. Tako da prilika da svira na koncertu sa njim, na njegovoj australijskoj turneji bilo je ostvarenje sna.

Od tog trenukta traje njihove prijateljstvo i veliko poštovanje koje imaju jedan prema drugom. Tokom poslednje turneje Kurt Vilea po Australiji, odvojio je neko vreme da uđe u studio i snimi nekoliko pesama sa Barnettovom.

U planu je bilo par originalnih pesama sa možda par obrada kako bi se kompletiralo jedno EP izdanje. Ali njihova saradnja je tekla daleko bolje i kreativnije nego što su očekivali tako da se ubrzo shvatili da mogu objaviti i čitav album, što se pokazalo kao ispravna odluka.

Lotta Sea Lice“ naginje više ka amerikana stilu Kurt Vilea nego oštrom grungie zvuku koji je obeležio debi album Courtney Barnett. Muzika oba ova muzičara odiše šarmatnom oputenom atmosferom, i to se oseća i na ovom albumu, pre svega kroz to koliko pesme deluju kompaktno i prirodno, gotovo kao da imate osećaj da se ovo dvoje toliko dobro poznaju da u svakom trenutku znaju šta onaj drugi misli i oseća.

Album otvara „Over Everything“, gde specifičan stil oboje umetnika čini da imate osećaj da jedan drugome drugome ne završavaju samo rečenice već i gitarske linje. „Continental Breakfast“ je uvid u njihov stvaralčki proces, borbu sa kreativnim blokadama, obostrano poštovanje kao i snagu njihovog prijateljstva i pored činjenice da ih dele kontinenti.

Coutnry rock „Blue Cheese“ je pesma koju je Vile napisao pre nekoliko godina i uz dodatak veselih harmonija i glasa Barnettove savršno se uklopila u ovaj album.

Preporuka

share

share