Kada u istu pesmu umešaju prste Džarvis Koker, Nil Henon i Najdžel Goldrič, a otpeva je Šarlot Gejnzbur, dobijemo hit dostojan visina njenog tate. Zbog toga ovaj singl otvara Gistro FM, a stihovi iz refrena imaju dirketne veze sa podnaslovom današnje epizode „Pesme koje znače“. 

Ako razumete stihove „Two thousand miles I roam / Just to make this dock my home“ ili „Looks like nothing's gonna change / Everything still remains the same“, verovatno ćete mrdati kukovima (čak iako ste u sedećem/ležećem položaju) uz hit Otisa Redinga, koji mu je obezbedio besmrtnost. 

Iako su Black Oak iz Holandije, dok slušate njihov sunshine pop/folk mogli biste se zakleti da su iz Kalifornije. Akustične gitare, višeglasno pevanje u stilu Fleet Foxes, Crosby Stills, Nash & Young, odnosno Iron & Wine. Savršeno za tople julske večeri. Album nedelje broj jedan. 

Kris Koen je kao tinejdžer bio u spotu grupe Sonic Youth, u tridesetima je počeo da svira sa Ariel Pink, Deerhoof i Curtains, a u ranim četrdesetim je objavio drugi album pod svojim imenom. "As If Apart " ne samo da je najzrelije Krisovo izdanje, već kad je u pitanju psihodelični pop, ove godine neće biti objavljeno mnogo ovakvih albuma. Očigledno da zalazak sunca u Kaliforniji, ima dug saundtrak u današnjoj emisiji. Album nedelje broj dva. 

Za današnji gistro evergreen, zaduženi su Calexico i Neutral Milk Hotel. U pitanju su dva albuma u čiju korist radi vreme, a kako godina prolaze, sve su bliži statusu klasika. 

Slušamo nova izdanja Pola Sajmona, kao i Spain Džoša Hejdena. Tu je i novi album za California Snow Story, bend Dejva Skirvinga, jednog od osnivača Camera Obscura. Ako volite Lemonheads, La’s, Galaxie 500/Luna ili The Sundays, ne propuštajte ovaj album. 

Ako vam leži setni, noćni, ženski pop, obratite pažnju na Kristinu Rozenvinge, kojoj tepaju „španska Cat Power“. Na početku karijere su joj pomagali članovi grupe Sonic Youth, a dve decenije kasnije, važi za jedno od najcenjenije imena u španskom popu. U to ime, slušamo dve njene, gotovo savršene pesme. 

Kada su obrade u pitanju, tu je klasik Leonarda Koena u intimnom izvođenju Majkla Kivanuke, odnosno orkestrirana verzija jedne od najlepših pesama Eliota Smita „Needle in the Hay“. 

Na predstojeći Beogradski džez festival dolazi jedan od najvažnijih evropskih džez pijanista, a u današnjoj emisiji najavljujemo taj koncert i slušamo jednu noćnu džez kompoziciju kao ilustraciju. Društvo joj pravi pesma sa sjajnog albuma „The Relatives“ (2005) čikaškog gitariste i člana grupe Tortoise Džefa Parkera. 

Tu su još manje ili više kultne pesme koje izvode Dasti Springfild, The Black Keys, The Walker Brothers, Nil Jang, Jens Lekman i mnogi drugi. 

Ako već sediš „on the dock of the bay“, malo je boljih „wastin' time“ načina od najnovije Gistro FM epizode. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.