Upravo takav je današnji album nedelje. U pitanju je zajednička ploča Niko Kejs, KD Leng i Lore Virs. One su na njoj radile tri godine i ta predanost se čuje u svakoj od ovih 14 pesama. Od up-tempo letnjih pop singlova do setnih akustičnih folk balada, ovaj fenomenalni album u stanju je da svako mesto na kome ste momentalno pretvori u Kaliforniju. 

Poslednji studijski albuma Alena Tusana, ikone Nju Orleansa, odlično paše tokom vrelih letnjih večeri. Njegov klavir ne prestaje da vozi i mami na hedonizme raznih vrsta, a tu je i besprekorna produkcija Džoa Henrija. Ako znamo da je Tusan radio na ovom albumu malo pre nego što je preminuo u novembru prošle godine, praznina što više nije sa nama je još veća. 

Gistro evergreen je 1997. snimio japanski muzičar Keigo Ojamada, mnogo poznatiji kao Cornelius. Nepretenciozan spoj semplova, živih instrumenata, elektronike, gitara, bosanove, ambijentale, džeza i čega sve još ne, čine ovu ploču toliko svežom, da po aktuelnosti može izaći na crtu svakom „sempl“ albumu iz ovog veka. Na korak od savršenstva. 

Ako se baš ne snalazite u ovom „sad & beatiful“ svetu, velike su šanse da se pronađete u novoj pesmi Tome Gracina „Proplupani panj“ u kojoj je on sam odsvirao sve instrumente. Idealna muzika za nas koji povremeno imamo potrebu da se sakrijemo od svega i pobegnemo od svih. 

Tu su još pesme sa novih izdanja Majkla Kivanuke (četvrti singl sa albuma „Love & Hate“ – soul za sva vremena), Deerhoof (morski pop gitarski hit), Throws (novi elektro-pop bend Sema Gendersa iz Tunng), DJ Shadow (društvo u pesmi koju danas slušamo pravi mu trubač Metju Halsol), Tallest Man on Earth (nova pesma koja najavljuje njihovu predstojeću turneju), Pitera Broderika (melodična klavirska kompozicija inspirisana Džonom Kejdžom), Dinosaur Jr (novi album stiže početkom avgusta), kao i njujorških fri džezera Gutbucket (distorzirane gitare i divlji saksofon bude komšije). 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Za onaj kalifornijski miris slanog mora u vazduhu zaduženi su The Byrds i Džoni Mičel, a slušamo još manje ili veće klasike koje sviraju Violent Femmes, Wilco, Can, The Style Council, Demijen Džurado, Ričard Holi i mnogi drugi. 

Putovanje nije kompletno ako ga ne prati adekvatna muzika. A nekad je i samo muzika dovoljna za putovanje. Pacifik ili Indijski okean, izbor je vaš. 

Preporuka

share

share