Pesma oko koje se vrti današnja emisija zove se „I Don't Want to Talk About it“ koju su 1971. godine snimili Crazy Horse. Ako mene pitate, u pitanju je jedna od najemotivnijih melodija od kada melodije postoje. Nije ni čudo što je njenom autoru Nil Jang posvetio ceo album „Tonight's the Night“. Pored originalne verzije, čućemo još dve obrade koje su lepotu ovog klasika prikazale iz drugih uglova. Ako letnja seta ima melodiju, onda ona zvuči baš kao „I Don't Want to Talk About it“. 

Premijerno slušamo prvi singl sa novog albuma škotskih pop majstora Teenage Fanclub. Njihova ploča „Here“ biće objavljena početkom septembra, a zarazna „I'm in Love“ je u stanju da gane srce i onima koji misle da je romantika samo ime voza. 

Album nedelje potpisuje gitarista Džef Parker, jedan od ključnih članova čikaškog benda Tortoise. Njegova mešavina džeza, roka, elektronike i eksperimentalne muzike vas hopnotiše čim ga čujete. „The New Breed“ je toliko višeslojan, da vam ni desetine preslušavanja neće otkriti sve njegove prostorije. Bez sumnje, ovo je najbolje Džefovo solo izdanje i ozbiljan kandidat za titulu najlepšeg džez albuma godine, bar kada je u pitanju ova emisija. 

Lenčarenje uz hladno piće na drvenoj verandi ima poseban šmek uz spori, repetativni ritam. Zato se prisećamo dab klasika s početka devedesetih kog su snimili kultni African Head Charge. Suluda mešavina daba, regea, ali i elektronike i roka, nateraće vam telo na spore pokrete u ravnomernim razmacima. Njihova ploča „In Pursuit of Shashamane Land“ snimljena je u legendarnom On-U studiju velikog Ejdrijena Šervuda 1993 i po kvalitetu je u samom vrhu opusa benda. Ovaj album mi je obeležio leta sredinom devedesetih, a kako ga intenzivno vrtim i ovih dana, biće da je vremenom samo bolji. Zbog toga je ovaj klasik Gistro evergreen broj jedan. 

Drugi Gistro evergreen album je 1973. snimio soul/fank bend iz Čikaga Boscoe. To je bilo vreme kada je su soul bendovi nicali kao pečurke posle kiše, te ima smisla zašto se ovaj biser zagubio među gomilom sjajnih grupa iz tog Motown/Stax doba. Grešku je 2008. godine ispravila etiketa Numero Gruop kada je reizdala ovaj album. Dugo ni pre ni posle nisam čuo ovako istovremenu sirovu i pitku mešavinu soula i džeza. Kada god čujem Boscoe, hedonizmi svih vrsta se guraju u mojim mislima. 

Od noviteta, tu je zavodljivi singl sa novog albuma Devendre Banharta, psihodelični bend iz Lestera The Junipers koji se oslanja na pop sastave iz šezdesetih, kao i grupa iz Los Anđelesa Mild Hig Club, čiji članovi su svirali u Ariel Pink. 

Predstavljamo i novo izdanje Mika Harvija, dugogodišnjeg glavnog člana pratećeg benda Nika Kejva The Bad Seeds. On je nakon dve decenije kompletirao trilogiju posvećenu Seržu Gejnzburu, a sa ovog najnovijeg albuma slušamo obrade pesama "Ce Mortel Ennui" i "Un Jour Comme Un Autre". Ko je rekao „opet“ i „hedonizam“? 

Najavljujemo još i beogradski koncert Demijena Džurada koji će se desiti u sredu i slušamo letnje hitove u izvođenju Brite Filips, k.d. lang, The Explorers Club, Primal Scream i mnogih drugih. 

Bez obzira na to da li ćete ovaj dan pamtiti hladnom piću sa njom/njim, dremanju na verandi u šumi ili na moru, ili ćete ipak biti u gradu i (ne)raditi isto ono što (ne)radite svake nedelje – teško da ćete ovog prvog vikenda u julu pronaći adekvatniji saundtrak za vaše letnje (ne)aktivnosti. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share

share