U ovonedeljnom Gistro FM specijalu nastavljamo izbor najlepših obrada svih vremena, koji smo započeli u aprilu
Emisiju otvara verzija legendarne pesme Freda Nila iz filma “Midnight Cowboy” koja vodi tamo gde „weather suits your clothes“. Naravno, reč je o obradi Harija Nilsona, koja je po mnogima nadmašila original. 
Savršena obrada je ona koja se oslanjanja na original, ali poseduje masni, lični pečat. Teško da se može bolje opisati džez verzija Pixies pesme „Velouria“ koju su odsvirali The Bad Plus, i to samo na klaviru, kontrabasu i bubnju. Bez obzira na to što sam ovu obradu čuo hiljadu puta, još uvek mi u drugom delu pesme žmarci prolaze telom.  
Pesme „I Want You“ Boba Dilana i „Northern Sky“ Nika Drejka spadaju među pet najlepših koje sam čuo u životu. Samim tim, teško da bilo koja obrada može „prismrdeti“ originalu. Naravno da to važi i za ove dve koje ćemo danas slušati, ali nema sumnje da su Phosphorescent i Denison Vitmer dali sve od sebe da pokažu poštovanje prema ovim velikim pesmama.  
Kultna novozelandska etiketa Flying Nun je sredinom devedesetih objavila sjajnu kompilaciju Abbasolutely, posvećeu grupi ABBA. Odatle slušamo savršeno distorziranu „Dancing Queen“ opskurnog benda Garageland. Kad smo kod najpoznatije švedske grupe, emisiju će zatvoriti još jedna njihova obrada za koju su zaduženi Portishead. 
Čućete još kako zvuče The Smiths na ukrajinskom, odnosno Morisijev klasik „Everyday is Like Sunday“ na španskom. 
Hrvatski bend Lunar se iz zanimljivog ugla poigrao evergrinom „Fly Me to the Moon“, a beogradski sastav VIS Limunada je na svoj način prepevao veliki The Chiffons hit „He's So Fine“.  
Pijanista Kristofer O'Rajli je pre desetak godina snimio album „True Love Waits“ na kome obrađuje muziku benda Radiohead samo na klaviru. Danas ga slušamo u potresnoj verziji hita „Karma Police“. 
Tu su još Sonic Youth koji obrađuju „Computer Age“ Nila Janga, Lambchop „This Corrosion“ grupe Sisters of Mercy, a Hoze Gonzales na akustičnoj gitari svira najveći Joy Division hit.
Medelin Piro na senzualan način peva Koenovu „Dance Me to the End of Love“, a muzika grupa Sade dobija mnogo bolji smisao kada je izvode The Beachwood Sparks iz Kalifornije.  
Ako vas svrbi tamo gde ne možete da dohvatite, velike su šanse da se pronađete u pesmi „My World is Empty Without You“ koju su nekad pevale soul dive The Supremes, a danas je slušamo u grandž/soul verziji benda The Afghan Whigs. Kad smo kod Grega Dulija, tu su još i njegovi Twilight Singers koji obrađuju veliki Björk hit iz devedesetih. 
Kako zvuče Kraftwerk u calypso izdanju, dočaraće vam nemački sastav Senor Coconut, dok Čet Bejker svira baladu Elvisa Kostela „Almost Blue“. 
Malo je melodija koje na bolji način opisuju miholjsko leto od „Indian Summer“ lo-fi heroja Beat Happening. Za tim jesenjim originalnom nimalo ne zaostaje obrada njujorškog benda Luna, kog predvodi Din Veram (nekad u Galaxie 500). 
Tu su još Džoni Keš, The War on Drugs, Cigarettes After Sex, The Byrds i mnogi drugi. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.