Današnji zimski Gistro FM ne može da utiče na vremenske prilike napolju, ali može na temperaturu u vašoj sobi. I to tako da vam bude toplije bez obzira kakvo imate grejanje. Bar na dva i po sata. 
Ove nedelje slušamo gomilu akustičnih, zimskih pesama, a po jednoj od njih epizoda ima naslov “January Man”. 
Teško je ne odlepiti na pesmu u kojoj se čuje stih “I’ve never been to hell but they’ve got my number”. U pitanju je prvi singl sa novog albuma Marka Ajcela. “Hey Mr. Ferryman” je nastao u saradnji sa Bernardom Batlerom, a stiže krajem januara. Već odbrojavam dane. 
Ove zime biće objavljeno reizdanje kultnog albuma Eliota Smita “Either/Or”. Sa bonus diska čućemo “I Figured You Out” koja je nastala u isto vreme kada i ostatak ploče, ali nikad nije objavljena. 
Premijerno slušamo pesmu sa debi izdanja britanske grupe Sundara Karma. Ako volite Brusa Springstina na primer, obratite pažnju. Ne bi me čudilo ako ovaj bend tokom 2017. bude podizao tiraž časopisima kao što su NME ili Q. 
Skot Voker je prešao dug put od šansonjera koji je šezdesetih lomio ženska srca, do umetnika čija izdanja iz ovog veka su albumi godine u avangardnim magazinima kakav je Wire npr. Poslednji album koji je snimio sa Walker Brothers “Nite Flights” pravi most između ta dva nespojiva Skota. Pesme sa ove ploče su godinama ispred svog vremena i još uvek zvuče sveže iako su stare koliko i ja.  To je glavni razlog zašto je ovo današnji gistro evergreen. Inače, album koji je obojio mnoge moje zimske noći. 
Kad smo kod šlagera i zimskih noći, slušamo Nadu Knežević u pesmi koju je pevala u Opatiji 1961, singl Bisere Veletanlić iz sredine sedamdesetih, kao i Lolu Novaković u snežnom klasiku iz serije “Na slovo na slovo”. Tokom januarskih hladnoća, sve tri pesme su mi nekoliko puta bila zamena za topli čaj ili toplo biće. 
U današnjoj epizodi zimom se još bave Leonard Koen, Gil Skot Heron, The Chi-lites , Ben Vot, a čućete i kako zvuče stihovi Laze Kostića kada ih uglazbi Kodagain. 
Ako bih morao da biram novi album sa najlepšim nazivom u ovoj epizodi, onda bi to bilo aktuelno izdanje za  nešvilski stoner-rock bend All Them Witches – “Sleeping Through The War”. Sve su rekli
Devedesete godine imaju omaž u Pol Velerovoj baladi “You Do Something to Me”, Sonic Youth “pop” hitu “Chapel Hill”, odnosno pesmi “My Ghost” koju izvodi Kristin Herš uz pomoć Majkla Stajpa. 
Slušamo i pesmu sa poslednjeg albuma Avišai Koena, kontrabasiste čiji koncert je obeležio poslednji Beogradski džez festival, zatim sveže singer-songwritersko izdanje Dejvida Dondera, Šarlot Gejnzbur, Bena Vota i mnogo toga još.  
Teško je od Sibira napraviti Kaliforniju, ali današnja zimska Gistro FM epizoda je dala sve od sebe. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde
 
Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.
 

Preporuka