Za nekoga je raj određeno mesto, za nekoga neki ljudi, za nekoga neko dvorište na brdu, za nekoga malo ostrvo, za nekog skrivena plaža, ima nas koji te heaven like ćoškove vezuju pre svega za muziku. U današnjoj Gistro FM epizodi slušamo melodije koje na manje ili više direktan način imaju veze sa svim tim rajskim pojmovima, a otud i podnaslov emisije Feels Like Heaven.

Upravo se tako zove pesma koja u Gistro univerzumu pretenduje da postane najveć hit ovog leta. Pričam o novom albumu Ariel Pinka koji je današnji Gistro heavy rotation. Ploča "Dedicated to Bobby Jameson" spada među one albume po kojima se pamte leta i mnogo godina kasnije. Idealnu mešavinu popa, gitarske muzike, elektronike i raznoraznog treša, malo ko tako savršeno upakuje kao Ariel Pink. Poslednjih destak dana nijedan album nisam toliko slušao kao ovaj.

Drugi album nedelje je snimio multiinstrumentalista iz Kalifornije Kros Šnab, poznatiji pod pseudonimom Psychic Temple. Tokom poslednje dve decenije, on je sarađivao sa Sufjanom Stivensom, Majkom Votom, Nelsom Klajnom, kao i sa muzičarima koji sviraju u orkestru Filipa Glasa. Kada pomešate uticaje pomenutih muzičara sa akustičnim popom, psihodeličnim Kalifornijskim rokom i sporim džezom, dobijete album "IV" koji je idealan za spore , tople letnje noći.

Kada smo kod letnjih noći, njima savršeno paše klasik Majlsa Dejvisa "Sourcerer" koji ove godine puni pola veka. Ekipa koju pored Majlsa čine takva imena kao što su Vejn Šorter, Herbi Henkok, Ron Karter i Toni Vilijams, sreće se tek nekoliko puta u jednom veku. Ovo je ujedno i jedan od poslednjih Majlsovih albuma pre džez rok faze i današnji Gistro evergreen.

Slušamo još treći singl sa nove ploče za The War on Drugs, sjajan novi album singer-songwritera Džona Marija, pesme sa novih izdanja Lija Renalda, Džoša Ritera, Tallest Man on Earth, DJ Shadow i kvarteta kog predvodi legendarni saksofonista Čarl Lojd.

Pionir elektronske muzike Rejmond Skot igrao se kompjuterima još početkom šezdesetih, a danas slušamo dve kompozicije sa njegove kompilacije "Three Willow Park (Electronic Music from Inner Space 1961-1971)". U prošlom veku u popularnoj muzici, nije bilo mnogo vizionara poput Rejmonda Skota, a to jasno pokazuju pesme koje danas slušamo.

U septembru će debi album objaviti pevačica Fibi Bridžers za koju je, njen producent i drugar Rajan Adams, optimistički izjavio "da je novi Bob Dilan". Njen prvi singl "Smoke Signals" mi je jedna od pet najdražih pesama u ovoj godini, a danas slušamo drugi. Bez obzira na Rajanovo preterivanje, nema sumnje da je "Stranger in the Alps" debi izdanje od kog ponajviše očekujem u 2017.

U ovoj letnjoj, made in heaven epizodi, društvo nam prave još The Pogues, Pixies, Dion Vorvik, Rendi Njumen i mnogi drugi.

Leto je idealno vreme za uživanje na rajskom mestu, gde god da se ono nalazi. Uz muziku iz današnje epizode, ta uživancija će biti kompletirana.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share