Nekad se osećam kao milion dolara, a nekad kao izgrebana ploča. Što bi rekao Sinatra, to je život. Muzika iz današnje emisije posvećenja je potonjim danima i otud podnaslov I Feel Like a Record That's Scratched.

Nije neophodno da budeš nešto posebno sjeban kako bi album na kome čuješ stihove „I try to save it for a rainy day / It's raining all the time / Until everything is less insane / I'm mixing weed with wine“ postao tvoj najbolji prijatelj. Još ako ga je snimila grupa koju inače obožavaš, a zove se The National, može se reći da imaš ploču po kojoj ćeš pamtiti prve septembarske kiše. „Sleep Well Beast“ je album nedelje i jedan od onih koji će na godišnjoj Gistro FM listi završiti visoko.

Kada bih morao da izaberem omiljenog muzičara, onog koga volim više od Majlsa, Koltrejna, Četa Bejkera i Bila Evansa, to bi bio saksofonista Ferou Sanders. Ne postoji čovek koji na takav način spaja divlje, raspojasano i apstraktno, sa pitomim, nežnim i konciznim. Njegov album „Karma“ spada među 10 najvećih u mom životu, a „Thembi“ ne zaostaje mnogo za njim. Upravo je „Thembi“ današnji gistro evergreen album. Uz „Astral Traveling“ sa ove ploče, nedelja popodne ima savršen ritam. Klasik.

Drugi gistro evergeen je zaboravljeno remek-delo „Hex“ grupe iz Londona Bark Psychosis. Nije zgoreg pomenuti da je u recenziji ovog albuma u magazinu Mojo, prvi put u štampi pomenut termin post-rok. Ako volite shoegaze, pop, elektroniku, džez i ambijentalnu muziku, „Hex“ je nagrada za višegodišnje kopanje po proseku.

Slušamo još pesmu sa nove ploče Gregorija Portera u kojoj svira orkestar od 70 muzičara, drugi singl sa nove ploče grupe Primus, nove Alvvays, a tu je i aktuelno singl grupe Weakend Friends (posebno obratite pažnju ako volite Slater Kinney) u kome gitaru svira Džej Meskis iz Dinosaur Jr.

Slušamo još Rolling Stones, Lidiju Lanč, Pixies, Slowdive, Echo and the Bunnymen i mnogo toga još.

Mnoge ploče završe izgrebane iako vam nisu ništa loše uradile. Mislite o tome onih dana kada se osećate kao jedna od njih. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

Mark Linkous: Srce od tame
share