Postoji izreka koja po kojoj se čovekova otvorenost u komunikaciji meri brojem jezika koje on govori. Kad bolje razmislite to je i posve logično – onaj ko priča pet različitih jezika, mnogo lakše će se sporazumeti sa strancem od onoga ko govori samo dva.

Slična teorema se može primeniti i na muzičke ukuse. Onaj ko sluša mnogo različitih muzičkih pravaca ima mnogo veće šanse da nađe zajednički jezik sa novim ljudima od nekog čije su uši navikle na samo jedan muzički žanr. I ne samo to. Onaj ko sluša različitu muziku će gotovo po pravilu uvek pre razumeti ljudske različitosti (bez obzira da li su one socijalne, nacionalne, kulturološke, seksualne ili neke druge prirode) od čoveka koji je ubeđen da je baš žanr koji on voli bolji od svih drugih.

Drugim rečima, muzička svestranost je veliki plus, te ne čudi zbog čega se mnogi muzičari trude da istaknu kako vole i razumeju mnoge muzičke pravce.

Dok većina tih muzičara ne propušta priliku da u svakom drugom intervjuu naglasi kako je njihov muzički ukus „širi od Sibira“,  mnogo su zanimljiviji oni čiji rad govori mnogo više od reči. Jedan od takvih muzičara je multinistrumentalista iz Čikaga Džim O'Rurk. Pored toga što je objavio više desetina albuma pod svojim imenom, Džim je bio član nekoliko desetina grupa, a u formi producenta ili gostujućeg muzičara učestvovao u stvaranju više stotina albuma.

Verovatno već pretpostavljate, albumi na kojima je Džim učestvovao su toliko različiti, da neretko sem njegovog imena ne možete da pronađete nikakvu sličnost. I šta god da radi, bez obzira da li je reč o orkestriranom pop zvuku sa duvačkim instrumentima u stilu Barta Bakaraka, avangardnom džezu, eksperimentalnoj ili elektronskoj muzici, vi jasno čujete Džimovu ogromnu posvećenost, perfekcionizam i veliku muzičku koncentraciju. 

Kada pomešate broj instrumenata koje on svira (gitara, bas, klavir, bubanj, violina, truba...), broj albuma na kojima je učestvovao, kao i broj žanrova u kojima se oprobao, dolazite do činjenice da u popularnoj muzici gotovo da ne postoji ime koje je verniji sinonim za reč „različitost“ od Džima.