Ne volim decembar. Ne volim hladno vreme, košavu, petarde, svođenje računa, usiljene datume i izveštačena veselja. Međutim, čak i u takvom decembru se nekad pojavi nešto lepo. Ako pravite razliku između amfore i metafore, onda mnoge te lepe decembarske stvari možete spakovati u jednu od najlepših pesama svih vremena koju su pre nešto više od dve decenije snimili Mazzy Star. Otud i naziv današnje epizode.

Prvi album nedelje je nedavno snimio Kanađanin Nikolas Krgovič. Njegova orkestrirana elektro-pop ploča „In an Open Field“ je savršena za hladne noći i tople ljude. Par melodija odavde su zaraznije od svih koje je snimio u poslednjih desetak godina. Ovo mi već danima ide na repeat. Najtoplija preporuka.

Drugi album nedelje je nova ploča za Widowspeak. Ovaj psihodelični, lenji pop se tako sporo zavlači pod kožu, ali kada se smesti, tu ostaje noćima. Posebno obratite pažnju ako volite Mazzy Star, Velvet Underground i Yo La Tengo.

Sledeće nedelje će tri decenije proslaviti jedan od najvećih albuma u mom životu. „You're Living All Over Me“ benda Dinosaur Jr je zvučao kao remek-delo kada sam ga, kao srednjoškolac, čuo prvi put pre 20 i kusur godina, a ni posle toliko vremena nije izgubio na kvalitetu, naprotiv. Solo deonice Džeja Meskisa su nešto najlepše što se rok muzici desilo od kad je Nil Jang uzeo gitaru u ruke. Ovaj jubilej proslavljamo tako što slušamo „The Lung“ i „Raisans“.  Gistro evergreen broj jedan.

Uz ploču „Ocean Beach“  koju su 1995. snimili Red House Painters učio sam prve korake na mnogim stazama. Istovremeno pitoma i divlja, čedna i perverzna, noćna i dnevna, muška i ženska, ova ploča mi je mnogo puta bila sklonište od sveta koji nije večerao. Današnji Gistro evergreen broj dva.

U martu će novi album objaviti čuvar Lorel kanjona, gitarista/multiinstrumentalista/aranžer/producent Džonatan Vilson, a ovih dana je predstavio prvi singl. Pesma „Over the Midnight“ ima atomosferu War on Drugs i čini mi se da nam je Džonatan ponovo spremio nešto veliko. Još je rano za prognoze, ali me ne bi čudilo ako ovo bude bio jedan od najlepših albuma u 2018. Jedvačekanje is on.

Wilco su nedavno reizdali prva dva albuma, sa gomilom bonusa, rariteta i živih snimaka. Danas slušamo dve neobjavljene pesme koje su dostojne bilo koje njihove stare ploče.

Tu je još zarazni lo-fi soul/pop Pola Čerija, nova pesma Sufjana Stivensa sa saundtraka za film „Call Me By Your Name“, Ana Barč ima novi singl i čini se da bi njeno debi izdanje koje stiže početkom sledeće godine moglo da bude fenomenalno, naročito ako ste devedesetih voleli Pixies i Lemonheads, slušamo još prazničnu pesmu koju su nedavno snimili The National, novi singl za Džesija Merčanta je savršeni zimska uspavanka, a čućemo i kraljicu njujorškog andergraunda Lidiju Lanč u obradi klasika Elvisa Kostela „I Want You“.

Društvo nam prave još Lambchop,  Danijel Džonston, Henri Manćini, The Spinners, She & Him, Belle & Sebastian, Teenage Fanclub i mnogi drugi.

Nekad sneg pada u aprilu, nekad sunce prži u oktobru, a nekad cveta cveće u decembru. Ako se složimo da su mnoge pesme lepše od mnogih cvetova, današnja Gistro FM epizoda će vam možda i mirisati. Uprkos gripoznom decembru. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča