Ljudi znaju da je masa najčešće površna i nije čudno što mnogi ne žele da budu deo nje. Neki u tome uspeju, neki ne. Ukoliko čujete nekog da u svakoj drugoj rečenici pominje kako je poseban i drugačiji, više je nego očigledno da taj nije uspeo. Otud ova odgrižena jabuka na omotu današnje epizode. Mogao je cover i da bude logo Samsunga. Ili Koka kole/pepsi kole. Ili grbovi Partizana i Zvezde. Jabuka je samo random simbol i ništa više. A s tim u vezi je i “Little Boxes”, prva pesma u današnjoj epizodi, kao i hit grupe New Wet Kojak u kome čujemo stihove “I just wanna be different like everybody else”. Otud i naziv ovonedeljne epizode.

U petak je u Beogradu koncert održala italijanska grupa Don Antonio koju predvodi Antonio Gramantijeri, lider benda Sacri Cuori. Bio je to jedan od najlepših koncerata koje sam video ovde posle mnogo meseci. Tokom dva sata sam se preselio u uske, kamene ulice italijanskih primorskih gradova sredinom šezdesetih, pustio da me masline uzmu pod svoje i uživao u savršenim melodijama Antonija i drugara. Oni su zapravo promovisali svoj debi iz prošle godine, a upravo je to album nedelje u današnjoj epizodi. Mediteran, američka prerija, italijanska brda i livade, vino, hedonizam, kao i sve one ljubavi koje život čine životom nalaze se na ovoj ploči. Apsolutna preporuka.

Za sve nas kojima nedostaje besna Pi Džej Harvi sa električnom gitarom u ruci, tu je Kortni Barnet koja će uskoro objaviti novi album, a danas slušamo njen fenomenalan drugi singl.

Gistro evergreen je klasik iz 1972. “Still Bill” kog je snimio Bil Viters. Savršena mešavina soula, fanka, popa, džeza, elektronike i folka i dalje zvuči svežije nego mnoga savremena izdanja koja se igraju sa pomenutim žanrovima. Kažu da nas ove nedelje čekaju hladne noći, a ova ploča može da bude bolje grejno telo od onih kojima plaćamo Infostan. Klasik.

Tu je još i novi singl za engleskog muzičara Relija Longa koji svira pod uticajem Kings of Convenience, solo ploča za nekadašnje The Yarbirds bubnjara Džima Mekartija, nova pesma za soul vunderkinda Liona Bridžersa koji uskoro objavljuje svoj drugi album, a vraćamo se novim pločama za Yo La Tengo, odnosno Džonatana Vilsona. Za ovog poslednjeg osnovano sumnjam da nije sa naše planete.

Danas imamo i kraut rok blok, u kome predstavljam sjajan novi bend iz Portugala pod imenom Dreamweapon (slušao se Spacemen 3, očigledno), njihove nešto malo starije kolege iz Nemačke Camera, kao i njihove zemljake Cluster, veterane pomenutog žanra.

Tu su još Enio Morikone, Šarlot Gejnzbur u zajedničkoj pesmi sa Calexico, Esbjorn Svenson Trio, Feist, Dejvid Birn, Donovan, The Clientele i mnogi drugi.

Budite drugačiji tako što se ložite celim sobom na nešto konkretno, umesto na drugačijost kao takvu. I otpanjite ovu Gistro FM epizodu.

 

Preporuka

share

share