Dom nije tamo gde smo rođeni već tamo gde se osećamo najbolje. Dom nekada može biti kuća ili stan, nekada obala, nekada knjiga ili ploča, a nekada nečije krilo ili zagrljaj. To je mesto kog osećamo svojim više nego bilo koje drugo. Tu ne žive "ne mogu" , "neću" i "moraš", samo tu je vreme potpuno irelevantna i često nebitna pojava, odnosno samo tu je sve onako kako bismo hteli. Život je sam po sebi težak i bez tog mesta sve bi bilo pet puta teže, a u nekim slučajevima gotovo sasvim nemoguće. Nažalost neki od nas nemaju takvo mesto uvek, a neki nikad. Oni koji ga imaju nikada neće dobro razumeti one koji čeznu za njim, jer sit gladnom ne veruje. Zato sam današnju Gistro FM epizodu posvetio svim onima koji traže svoj dom, ma gde god i kakav god on bio. Ova divna fotka kuće usred vode jeste neka tamo slika sa interneta, ali ova kuća stvarno postoji. Možda će baš ona postati budući dom nekom ko sada nema nikakav. A možda i neće.

Lujza Stenčov se pre tri decenije rodila u američkoj državi Mejn, a poreklo joj je bugarsko. Ona već godina živi po različitim krajevima Amerike, nekad sa različitim ljudima, nekad sama. Na njenom albumu su sakupljena sva ta iskustva lutanja od mesta do mesta i od čoveka do čoveka, čineći jedan od najlepših debi izdanja koje sam čuo u poslednjih par godina.

Ako volite zarazne melodije, stihove koji su čista poezija i Eliota Smita, obratite pažnju na sjajan novi album Majkla Fjursteka, a ako se ložite na mešavinu zvuka Velvet Underground, REM i Beach Boys onda će vam prijati novi album kalifornijskih The Reds, Pinks and Purples. Danas tražimo dom sa Fransoas Ardi, Amandom Šajers, Džilijan Velč, Grejamom Nešom, Leonardom Koenom i Galaxie 500. Od noviteta tu su još prvi singl za Folk Implosion i to nakon više od dve decenije, nova Belle & Sebastian pesma, tribjut Lu Ridu, novi Cloud Nothings, kao i novo izdanje za grunge/noise legende Melvins. Retke su prilike kada puštam The Doors, a ovo je jedna od njih, kada ćemo čuti pesmu o ulici u kojoj živi ona koja ima i tebe i mene. Gistro evergreen je remek-delo Marka Ajcela koje ovih dana puni jednu deceniju. I svašta još vas čeka u ova dva sata.

Jedino što je važnije od toga da li imamo svoj dom jeste svest da znamo gde se on nalazi. Toliko je onih koji tumaraju nemajući pojma šta ta tri slova uopšte znače. Mislim da je u današnjoj Gistro FM epizodi, više nego dovoljno pesama koje opisuju šta je dom, pa možda one nekom nesnađenom budu od pomoći. Nama ostalima svakako ostaje da uživamo u ovoj divnoj muzici, po ovom sunčanom nedeljnom danu.

Preporuka

share

share