Flying Lotus - Cosmogramma [2010]

Flying Lotus
Cosmogramma
Warp
8.0
8

Flying Lotus (Steven Ellison), aka FlyLo, je muzičar i osnivač izdavačke kuće Brainfeeder (2008).

Posle raznih vrsta saradnje sa muzičarima Stones Throw izdavačke kuće, FlyLo je krenuo samostalno i njegov debi, album "1983" je izašao 2006. godine, a nedugo nakon toga i "Los Angeles" koji je predstavljao kombinaciju hip-hop ritmova i dubstep-a. Sve je ukazivalo na to da će i sledeći album biti sličan miks stilova, ali je FlyLo krenuo u sasvim drugom smeru.

Cosmogramma je, u svom osnovnom obliku, predstavljen javnosti kao jedna, celovita numera. Neki su pokušali da album podele u 17 delova ali su Warp Records i sam FlyLo ostali dosledni u svojoj nameri.

Cosmogramma napušta dotadašnju formu i stil i prelazi u tzv. kosmički džez po ugledu na Sun Ra iz 50-ih godina ovog veka utemeljen na korenima porodične tradicije Alice i John Coltrane, kojima je Flying Lotus inače bliski rođak. Na neki način, album predstavlja i posvetu Alice Coltrane preminuloj 2007. godine.

Izdat namenski kao celina, album prevazilazi u dobroj meri svoj žanr. To je jedan utopijski projekat koji nosi futurizam u svojoj formi, ali ne i u svom sadržaju. Plivajući kroz mnoštvo referenci prema kosmičkom džezu, psihodeličnom fanku, hip-hop standardima i tehnu, muzika se nikada ne fokusira samo na jednu od njih već se dinamično menja kreirajući nove mape i vektore, ne dozvoljava jasnu identifikaciju nijedne od njih. Sve ovo može u pojedinim momentima da zvuči i previše apstraktno, ali kao celina otvara hiljade novih pravaca za istraživanje.

Preporuka