Me and You [2012]

Io e Te
Fiction Films, Wildside, Medusa Film
Režija: 
Bernardo Bertolucci
Scenario: 
Niccolò Ammaniti
Zemlja proizvodnje: 
Italy
Jezik: 
Italian
7.0
7

Povratak na veliko platno, slobodno mogu reći, jedne od legendi italijanskog filma, Bernarda Bertolučija (73. godine u trenutku izlaska filma).

Film se, na jedan specifičan način, bavi odrastanjem („coming of age“ – često korišćen strani izraz za definiciju pojma). Kako je u filmovima „Stealing Beauty“ i „The Dreamers“ pomenuta tema bila obrađena iz jednog lascivnijeg ugla, sa mnogo emocija i senzualnosti u celoj priči, „Ti i Ja“ je umnogome primirenija verzija oslobođena suvišnih tenzija i posebno emocija. Izgleda prava mera za povratak jednog od genija kinematografije.

Sama postavka filma je smeštena u svega par scenografija a njen centralni deo se odigrava u sobi u kojoj će svet dečaka,koji se kloni ljudskih kontakata i teži ka izolaciji, biti suočen sa prisilom deljenja prostora sa osobom kojoj se najmanje nadao. Kroz taj kontakt, a radi se o njegovoj sestri po ocu, dečak (Lorenco) će biti prisiljen da brine o nekome i lagano će izaći iz staklenog zvona svoje kreacije.

Bertoluči prikazuje ekstremnim kadrovima muke kroz koje prolazi Lorencova sestra, a sasvim nežno njihovo lagano zbližavanje – filmskim rečnikom milimetar po milimetar. Kako se radi o postavci jednog malog podrumskog prostora, prečesto samo jedne sobice u polumraku, korišćenje ovakog klaustrofobičnog seta je sasvim odgovarajuće i elokventno.

Odnos brata i sestre, koji je kratak ali intenzivan, praćen je iznenađujućom nežnošću. Dečak spoznaje empatiju koju ranije nije osećao i brigu o svom usamljenom terarijumu sa mravima zamenjuje pravim, ljudskim oblikom.

Opet, sa druge strane, moram reći da film nije sentimentalan. Iako je smešten bukvalno u samicu, gde se ne dešava skoro ništa zanimljivo, doživljavamo, kroz dečakove oči, otkrovenje o ljudskim slabostima i drugim karakteristikama osobe koja je u mnogo gorem stanju od njega.

Zato ovo i nije baš klasičan „coming of age“ film. Do kraja njihove zajedničke nedelje, jasno je da im predstoji još mnogo borbe. Sestri Oliviji borba protiv nje same, a bratu Lorencu predstoji još puno odrastanja. 

Tokom nekoliko kratkih dana pod zemljom, jedna stvar postaje jasna - pokušavajući da živi izvan mreže, udaljen od ljudi, Lorenco otkriva kako smo zapravo svi neraskidivo vezani jedni za druge.

Vredi pomenuti i odličan izbor muzike, a posebno numeru o “usamljenom dečaku i usamljenoj devojci” na italijanskom koju u originalu izvodi Dejvid Bouvi uz Mogolov tekst a na muzičku podlogu čuvene pesme “Space Odditty” koja obeležava ujedno i kulminaciju cele priče filma “Ti i Ja”.

Preporuka

share
share