Christian Scott - Stretch Music [2015]

Christian Scott - Stretch Music
Ropeadope Records
Zemlja proizvodnje: 
USA
7.0
7

Kristijan Skot (Christian Scott) pripada novijoj plejadi džez umetnika koja se etablirala u poslednjih desetak godina, odnosno generaciji trubača koja nastavlja tragovima Nikolasa Pejtona, Valasa Ronija i Terensa Blančarda.

Pomenuta trojica su kao i Skot eksperimentisala sa lupovima, elektronikom, različitim bitovima, a uz sve to vrlo često je neizostavan bio i jak politički kontekst projekata.

Rođeni Njuoreleanšanin na albumu iz 2015., nazvanom po džez odrednici koju je sam patentirao „Stratch Music“, ne izlazi mnogo iz okvira svojih prethodnih ostvarenja (ako ne računamo saradnju na Ninety Miles projektu).

Nenametljivi elektronski bitovi i bubnjarske deonice mešaju se zvucima brasa, gitare i flaute, gošće Elene Pinderhjuz. Pijanista Lorens Filds daje boju albumu svojim repetitivnim i kreativnim arpeđima i akordacijama, a svetla truba, mahom u gornjem registru, apsolutno dominira kroz većinu kompozicija.

Svirka je na trenutke dinamična (Erik Trufaz stil, sa hip-hopičnim predznakom), a povremeno i letargična, elastična i kontemplativna, po ugledu na Skotove stilski bliske džez kolege Esperancu Spalding, Džejsona Morana, Kamasi Vošingtona, Ambrouza Akinmusajra i Roberta Glaspera.

Nedostaje značajniji politički stejtment, koji je bio tako snažan i značajan elemenat na Skotovim ranijim albumima. Međutim, i bez njega, „Stratch Music“ zaostaje za fantastičnim ostvarenjima „Yesterday You Said Tomorrow“ i „Christian aTunde Adjuah“.

Ipak, osećaj nekako govori će Kristijan Skot u budućnosti kreairati još kvalitetnih naslova, i da ga vrhunac izraza očekuju sa životnim iskustvom.

Preporuka

share

share