American Splendor [2003]

American Splendor
Good Machine, Dark Horse Entertainment
Režija: 
Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Scenario: 
Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Na početku filma American Splendor zatičemo gomilu klinaca prerušenih u superheroje, kako sakupljaju slatkiše za Noć Veštica. Kako scena teče, saznajemo da poslednji u nizu ne nosi nikakav kostim, a na pitanje domaćice kog heroja on predstavlja, klinac rezignirano odlazi sa potpitanjem na usnama - da li svi zaista moraju biti prerušeni u nekakve 'superheroje', i može li dete biti samo običan poznanik iz susedstva?

To je ujedno životni lajt-motiv Harvija Pikara, tema koja će okupirati njegov životni poziv, kao i pokretački moto biopika American Splendor.

Harvi Pikar je nesumnjivo kulturološka ikona američke 'pop' kulture u poslednjih 50 godina. Njegov uticaj na različite sfere umetnosti, nakon njegove smrti, iz dana u dan samo raste i biva značajniji.

Naravno, najznačajniji je kao strip-artist, čovek koji je svoj život, grad i okruženje učinio besmrtnim kroz fantastične ilustracije u kultnom stripu American Splendor. Stvarajući priču baziranu na sopstvenim životnim iskustvima, pretačući ih u tragikomične crteže, Pikar je ogolio američku stvarnost i, umesto izmišljenih superherojskih prevaranata, u pop kulturu uveo je običnog, prosečnog Amerikanca, koji pati od jednostavnih problema, tako svojstvenih skoro svakom čoveku na ovoj planeti. Umesto nekakvih specijalnih moći, ili gomile novca, Pikar kao oružje 'koristi' cinizam, humor, sarkazam... a umesto zlikovaca koji žele da unište... šta god već, American Splendor nam nudi antiheroja, kome su neprijatelji sistem, japijevski nihilizam, potrošački konzumerizam i velike monopolske kompanije.

Međutim, malo je poznata činenjica da je Pikar bio veliki kolekcionar vinila, i još veći poštovalac džez muzike, kao najveće umetničke tekovine koja je stigla sa američkog kontinenta.

Zahvaljući recimo baš filmu American Splendor, Pikar je uspeo, neku godinu pre filma, uz pomoć Džona Zorna da iz anonimnosti izvuče Džoa Manerija, i na njegovo insistiranje film otvara Manerijeva Paniots Nine. Na taj način, Pikarova uloga u promociji džez kulture, višetruko se uvećava, a njegov uticaj iz sfere uticaja na strip kulturu i razvoj grafičke novele, skače na sferu priznate umetničke forme.

Film American Splendor stoji kao posveta jednoj višestruko značajnoj karijeri, međutim, reditelji Bermanova i Pulcini se nisu zadržali na opštoj karakterizaciji i dokumentovanju materijala, solo performansu Pola Đamatija, Harvijem epizodama lično, ne, oni kreiraju jedan savršen svet unutar Pikarove ličnosti, koristeći stripovske ilustracije i isečke sa samog snimanja, ne bi li nam dočarali što verniju sliku i stvorili ugođaj koji nećemo zaboraviti.

American Splendor je masterpis vredan svakog minuta.