Last Cab to Darwin [2015]

Last Cab to Darwin
First Run Features, Icon Film Distribution
Režija: 
Jeremy Sims
Scenario: 
Reg Cribb (originalna predstava), Jeremy Sims
Zemlja proizvodnje: 
Australia
Jezik: 
engleski, aboridžinski
8.4
8

Film ima svoje osnove u sidnejskoj predstavi od pre nekih 12 godina, u režiji Reg Cribb-a o takstisti iz malog mesta koji odlučuje da se odveze u mesto Darwin kako bi, po njegovoj želji, nad njim bila izvršena eutanazija. 90-ih godina prošlog veka, eutanazija je jedno kratko vreme bila dozvoljena na teritoriji Australije. Priča sa taksistom je zapravo istinita priča na osnovu koje je urađena trosatna predstava, a pre par godina i ovaj film.

S obzirom na situaciju u kojoj se našao, Reks (taksista), na osnovu vesti o mogućoj eutanaziji koju je čuo u mimohodu na vestima, odlučuje da ode na dalek put kako bi umro. Ostalo mu je, po doktorima, još samo par meseci. Reks živi sam, nema nigde nikoga sem par prijatelja iz lokalne kafane i komšinicu Pegi (glumica Lawford-Wolf iz odličnog filma "Rabbit-Proof Fence") sa kojom ima blago emotivnu vezu. Reks je rođen i odrastao u svom malom mestu Broken Hill i nikada nije nogom kročio van. Tiho odlazi na svoje poslednje putovanje...

Ovaj zaista izvanredan film sa istinskim zapletom, prepun drame i patetike, osvaja odmah, već u ranim fazama razrade. Likovi su odlično pozicionirani, sa samo par scena možemo jasno videti profilisanje svakog od Reksovih prijatelja. Doduše, u tako malim mestima karakteri iskreno i nemaju neku veću dubinu i kompleksnost. Živi se jednostavnim životom. Na veoma prirodan (ne kažem fer i podoban) način, prikazan je i suživot sa starosedeocima, Aboridžinima i odnos sistema i pojedinaca prema njima. 

Preporuka