Widowspeak - Expect the Best [2017]

Widowspeak
Expect the Best
Captured Tracks /2017
8.4
8

Widowspeak su 2010.godine oformili dvoje prijatelja iz detinjstva, Molly Hamilton (vokal, gitara) i Michael Stasiak (bubanj). Nakon dolaska u Bruklin sa severozapadne obale, iz grada Takoma u državi Vašington, ovo dvoje upoznaju gitaristu Roberta Earla Thomasa i basistkinu Pamela Garavano Coolbaughpočinju da sviraju zajedno. Godinu dana kasnije objavljuju svoj debi album “Widowspeak Nakon duge turneje bend napustaju Stasiak i Garavano Coolbaugh. Stasiak je trenutno član bruklinske indi pop trojke EZTV sa kojima je objavio dva albuma.

Svoj drugi album “AlmanacWidowspeak objavljuju 2013.godine, dve godine kasnije “All Yours”, da bi ove jeseni objavili aktuelni album “Expect the Best”.  Od svog prvog albuma bend je uglavnom plovio indie folk/country/amerikana vodama sa elementima dream popa. Nošena karakterističnim vokalom Hamiltonove koji veoma podseća na predivan glas Hope Sandoval, muzika ovog benda posedovala je atmosferu specifičnu za Mazzy Star

Album je snimio i producirao Kevin McMahon (Swans, Real Estate), ali na ovom,  za razliku od prethodnih,  koji su u celosti bili delo Hamiltonove i Thomasa, tokom snimanja u studiju pridužili su se i James Jano (bubanj) i Willy Muse (bas), koji su do tada nastupali sa bendom na turnjema. Ovo je donelo teži, puniji zvuk, koji dobijate kada na delu imate ceo bend, sa muzičarima donose svoje osobene stilove sviranja i svoju specifičnu energiju.

Muzika ovog benda je uvek bila veoma intimna i atmosferična. Sve pesme na ovom albumu Molly Hamilton je napisala po povratku u svoje rodno mesto. Taj osećaj nostalgije i buru osećanja koje može da izazove samo povratak kući nakon dugo vremena uticao je na delikatnu promenu zvuka.

Kako sama Hamiltonova tvrdi, njeni roditelji su bili veliki ljubitelji grudge i alternativne rock scene 90ih tako da je ona odrastala uz tu muzičku scenu. Uticaj grunge i showgaze zvuka primetan je u “When I Tried” i “Let Me”. Bend veoma dobro klizi od ovakvog “težeg” zvuka ka onim intimnijim i atmosferičnim pesmama poput prelepe “Dog” i “Good Sport”. Pesme "Warmer" i "Right On" donose viziju pustinjskih pejzaža obojenih contry/folk nijansama i spona su sa amerikana uticajima sa prethodnih albuma.

Widowspeak su stvorili prelep album, i njihovo najupečatljivije delo do sada.  “Expect the Best” je savršena muzička podloga za sanjerenje u smiraj prohladnog dana kasne jeseni. 

Preporuka

share