Whose Streets? [2017]

Whose Streets?
Magnolia Pictures
Režija: 
Sabaah Folayan, Damon Davis
Scenario: 
Sabaah Folayan, Damon Davis
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Dokumentarni film Whose Streets?, autora Sabe Felajana (Sabbah Folayan) i Dejmona Dejvisa (Damon Davis), na objektivan način prikazuje posledice, odnosno sukobe, koji su nastali nakon smrtnosnog ranjavanja osamnaestogodišnjeg afro-amerikanca Majkla Brauna (Michael Brown), od strane policajca Darena Vilsona (Darren Wilson), u pregrađu Sent Luisa (St. Louis) Ferguson, u američkoj državi Misuri (Missouri).

Whose Streets? je jedan od onih filmova čija namera nije da podilazi nekoj od strana u sukobu, već da isključivo sagledava događaje iz perspektive običnih građana iz komšiluka i predgrađa, odnosno spusti kurs dokumentovanja događaja na ulični nivo, što i sam naslov filma asocira.

A kada se film dokumentuje iz ulične perspektive, onda emocije boje tonove sagovornika i saučesnika u prostestima, tako da običan gledalac vrlo lako izvlači zaključke šta se dešavalo na leto i u jesen 2016. Naravno, onaj gledalac koji želi da vidi. Onaj koji nije zaslepljen mržnjom.

Ispaliti 12 metaka u nenaoružanog čoveka svakako jeste čin kukavičluka, čak iako je taj čovek učinio manji prekršaj u vidu sitnije krađe u prodavnici. Naprosto, upotreba sile sa fatalnim ishodom je mera krajnje prinude. Poseban aspekt priči, NARAVNO, daje činjenica da je belac pucao i ubio svog sunarodnika tamne puti.

I možda bi cela stvar prošla bez većih i ozbiljnijih protesta da mediji, nakon brže-bolje snimka iz prodavnice koji je izbacila policija, nisu listom stali na stranu policajca, targetirajući nanovo pokojnika, etiketirajući ga kao kriminalca koji je zaslužio kaznu koja ga je stigla.

Dodatna medijska glupost stigla je i u vidu televizijskog intervju policajca Darena Vilsona, gde on mrtav hladan izjavljuje da je u očima pokojnog Majkla Brauna video nikog drugog do nečastivog, odnosno 'demona'.

Logičan sled događaja jesu protesti, organizovanje afro-američke zajednice, i repriza onoga što se naizgled davno dešavalo već u Detroitu, Los Anđelesu, i ostalim gradovima širom Amerike.

Whose Streets? je bio neophodan dokument kao još jedno štivo koje nas podseća koliko smo zapravo krhki, ranjivi, koliko je demokratija, poštovanje prava drugih rasa, nacija, sveopštih različitosti, dugotrajan civilizacijski proces, i koliko ćemo još morati da se trudimo i učimo, ne bi li život na Zemlji učinili podnošljivijim za generacije koje dolaze.

Preporuka

share

share