Kevin Morby - City Music [2017]

Kevin Morby
City Music
Dead Oceans / 2017
8.0
8

Kevin Morby je prvi solo album „Harlem River“ objavio je 2013.godine, nakon toga su usledili „Still Life“ (2014) i „Singing Saw“ (2016). Pre solo karijere Morby je objavio četiri albuma kao basista benda Woods, i dva albuma kao gitarista i pevač benda The Babies, što ako računate iznosi 10 albuma za 8 godina.

Morby koji je odrastao na srednjem zapadu preselio se u Njujork tokom prethodne decenije, i iako sada živi u Los Anđelesu, upravo mu je Njujork bio glavna inspiracija za ovaj album.

City Music“ je specifična muzička slika Njujorka jer je prisutan uticaj mnogih muzičara koji su svoju muziku neraskidivo utkali u umetničku sliku grada ali i uticali na samog Morbyja tokom njegovog odrastanja . A

lbum otvara spora,boemska i atmosferična „Come To Me“ . “1234“ je posveta Ramonsima,  uticaj Lou Reeda i the Velvet Undergorunds može osetiti kroz ceo album a posebno na „Crybaby“ i „Aboard My Train“, dok je „Dry Your Eyes“ je nežna soul uspavanka.

Naslovna numera „City Music“ je pravo remek delo, pesma u kojoj je Morby pokazao savršen osećaj za strukturu pesme, kreće lagano, hipnotičkom gitarskom linijom, polako podiže tempo, da bi bi u drugoj polovini eksplodiralo u ritam i melodiju koja će vas naterati da zaigrate, čak iako to ne volite ili ne umete.

Album zatvara „Downtown’s Light“, lagana, country balada, idealan soundtrack za grad u ono doba, kasne umorne noći,  kad svetla jutra nisu daleko.  

Kevin Morby je svojim četvrtim solo albumom „City Music“ učvrstio svoju reputaciju kao jednog od najboljih singer/songwritera današnjice.