Lucky [2017]

Lucky
Superlative Films, Divide / Conquer, Lagralane Group
Režija: 
John Carroll Lynch
Scenario: 
Logan Sparks (screenplay), Drago Sumonja (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Retko koji umetnik doživi da mu poslednje delo bude i neka vrsta savršenog testamenta, ali se te stvari kao slučajnost ponekada dešavaju. Film Lucky je upravo delo koje na najbolji način sumira karijeru i stvaralaštvo Harija Dina Stenton (Harry Dean Stenton).

Džon Kerol Linč (John Carroll Lynch) je svoju sagu o devedesetogodišnjem kauboju (bivšem avijatičaru) smestio u pustare Arizone, koje prožimaju crveni pesak, kamene izbočine i, naravno,  kornjače kao metafora poznih godina i sporog, ali neminovnog dolaska smrti.

Tu se Hari Din Stenton, kao i njegova celokupna karijera, savršeno uklapaju.

Možda zvuči preteciozno, ali Linč je Stentonu pružio ono što je Bergman pružio Viktoru Šestremu (starijem kolegi) u legendarnom filmu Divlje jagode (Wild Strawberries), a to je prilika da opušteno, filozofirajući o životu i mortalnosti, napusti ovaj svet kao neuništiva filmska legenda, čija će zvezda nastaviti da sjaji dugo nakon što se svetla pozornice za njim zauvek ugase.

Besomučno ponavljajući svakodnvne rituale Linčov junak broji poslednje dane u pustinjskoj selendri, daleko od vreve velikih metropola. Skriven od sveta, ratni veteran, u savršenom je miru sa sredinom koja ga okružuju, sve do trenutka kada, prilikom jutarnjih vežbi, igrom slučaja ne padne u nesvest.

Taj mali dodir sa mortalnošću biće okidač za preispitivanje smisla života koji je do tog trenutka vodio.

Međutim, Lucky (srećni) neće svojoj tvrdoglavosti dati otvoreniji uvid u prošlost, dok god ne upozna kolegu ratnog veterana (marinca), koji će njegovom nadimku dati pun smisao. Naime, nakon suočavanja sa istinski oštećenim ratnim herojem, Lucky će shvatiti kako je, možda, svoj život i okruženje uzimao zdravo za gotovo, i glumio introvertnu i džangrizavu personu bez iole ozbiljnijeg razloga i utemeljenja.

Lucky je savršen testament jednoj blistavoj karijeri, karijeri koja je imala uspone i padove, ali je na kraju dobila obličje kakvo bi poželeo svaki čovek koji se bavio bilo kojim oblikom umetnosti. Lucky je spomenik profesiji, koja sažima u sebi tragediju i uzvišenost, i podseća nas zašto je tako plemenito biti glumac, a Hari Din Stenton je bio glumčina

Preporuka