Ahmad Jamal - Marseille [2017]

Ahmad Jamal
Marseille
Jazz Village / 2017
9.0
9

Iako već duboko u svojim osamdesetim godinama, legendarni džez pijanista Ahmad Džamal (Ahmad Jamal) sa nesmanjenom žestinom i nadahnjujućim entuzijazmom u 2017. godini uradio je slikovitu posvetu velikom pomorskom centru na jugu Francuske, Marseju, albumom istoimenog naslova.

U primarnom fokusu Džamalovog albuma jesu tri verzije modale ode Marseille.

Prva verzija koja otvara album je instrumentana verzija sa naglašenim vamp motivima, koji omogućavaju lagano razvijanje priče uz diskretno dobošarsko marširanje Herlina Rajlija (Herlin Riley), i atmosfersko nijansiranje upotrebom različitih zvonastih frekvencija perkusioniste Manola Badrene (Manolo Badrena).

U drugoj verziji kao gost se pojavljuje francuski reper Abd Al Malik, a treću zaokružuju kabaretska izvedba vokalne solistkinje Mine Agosi (Mina Agossi).

 

Da Džamal i dalje predstavlja silu koja često pravi omaže svojim pokojnim kolegama dokazuju kompozicije koje neodoljivo podsećaju na radove Majlsa Dejvisa, konkretno kompozicija Baalbeck sa motivom Majlsove Jean Pierre, odnosno Eighty-One zvuci u fanki verziji Autumn Leaves.

Međutim, finalni utisak o albumu ne sažima isključivo impresija izvođenja i atmosfere, već činjenica da slušamo legendu u poznim godinama, čoveka koji dokazuje da džez za njega predstavlja vitalnu duhovnu energiju, i na taj način obogaćuje slušaoce i ljubitelje džeza jednim krajnje prijatnim muzičkim iskustvom.