Letnji vetar odnosi odmore i jutra koja traju do kasno, a donosi nove albume kojih ćemo se sećati i sledećeg leta, kada prvu jutarnju kafu budemo pili u podne, na terasi sa pogledom na more. Sa tim ima veze i naslov današnje emisije „Summer Wind“, po jednoj od najlepših letnjih pesama svih vremena.

Na samom početku emisije, odajemo počast Aleksandru D. Kostiću, jednom od najvećih ljudi koji su hodali Beogradom. Slušamo jedan hit Vana Morisona sa Kostine liste najdražih pesama, ali i dva instrumentala (sviraju ih Link Wray, odnosno Camper Van Beethoven) koja su se čula u kultnom kvizu Velika RNR prevara, koji je Kosta uređivao sa Miškom Bilbijom. Letnji vetar je fizički možda odneo Kostu, ali znanje koje nam je preneo ne može obrisati ni decembarska košava.

Što se ovog leta tiče, njega ću pamtiti po nekoliko albuma. Pre svega, tu je savršena pop ploča koju su snimili Frensis Mekdonald iz Teenage Fanclub i Hari Paj. Njih dvojica na poetično-setan način odaju poštu svojim herojima iz sveta popularne kulture (Godar, Sinatra), ali nas i podsećaju da nismo sami u onim danima kada se osećamo kao izgrebane ploče. Album „Bonjour“ je najlepši britanski pop koji sam čuo ove godine i prvi heavy rotation u današnjoj epizodi.

Za duo iz Los Anđelesa Poolside kažu da sviraju daytime disco. To je idealna muzika za odmaranje u debeloj hladovini vrelog letnjeg dana. „Heat“ je jedna od onih ploča po kojoj ću pamtiti hedonizme ovog leta, i to je jedan od razloga zašto je ovo drugi album nedelje.

Kada je u pitanju idealan akustični folk album za letnju noć, tu je treće izdanje Dejva Rolingsa. Ne previše bluz, ne previše pop, ne previše folk, ne previše kantri, a opet je sve to pomalo. Dejv je čovek koji zna meru i koji umesto čuvanja vatre ume da potpali novu. Naravno, tu je i žena njegovog života Gilijan Velč.

Ovog avgusta obeležavamo tačno pola veka od legendarnog albuma  Tima Baklija „Goodbye and Hello“. U pitanju je ploča koja je bila sa mnom i onda kada niko drugi nije, koja me je dizala i kada sam mislio da mi nema pomoći, pa mi je verovatno i zato najdraži Baklijev album. Remek-delo od 42 minuta.

Slušamo još pesme sa novih albuma za The War on Drugs, The Clientele, Mogwai, Sweet Apple, Ariel Pink, Frenki Rouz i Destroyer. Tu su još Nina Simon, Elvis Prisli i Frenk Sinatra. Najavljujemo i humanitarni koncert Eve Braun koji će se desiti 7. septembra u beogradskom Domu omladine.

Dok se zavese njišu na letnjem vetru, muzika iz nove Gistro FM epizode probaće da vam se zavuče pod kožu i da ostane tu i onda kada leto ode u Australiju.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share