Neke dane je teško opisati rečima. Jesenje nedelje, na primer. Možete da napišete knjige o njima, a da opet ne dočarate intimu tog dana. No, kako je u pitanju poseban dan, onaj koji se dešava samo 12 puta godišnje, prosto te vuče za rukav da ga nekako ovekovečiš. Zato sam danas pozvao u pomoć neke od najlepših nedeljnih pesama koje znam. Njima se pridružilo i nekoliko sjajnih novih albuma, koje su ove nedelje sticajem okolnosti snimile mahom žene. Otud i naziv epizode Sunday Girl.

Karlu Bruni možda znate kao bivšu manekenku, možda kao bivšu prvu damu Francuske, ali ne znam koliko je poznato da se ona već deceniju i po bavi muzikom. Ove godine je snimila cover album "French Touch" (njeno 4. izdanje), na kome obrađuje klasike sa engleskog govornog područja. Slušamo je u duetu sa Vilijem Nelsonom dok peva evergrin Petsi Klajn "Crazy", odnosno njenu senzualnu verziju AC/DC hita "Highway to Hell", sa sve suptilnim duvačima. Ovaj album ne menja živote, ali ulepšava nedeljna popodneva.

Gde je melanholija nedeljnog popodneva, tu je norveška pevačica Ane Brun. I ona je snimala cover album, mada za razliku od Karlinog, njen je muzički nešto ozbiljniji. Danas je slušamo kako obrađuje pesmu Marije Mekki, ali i klasik Nika Kejva "Into My Arms".

Album nedelje je snimio italijanski bend Fitness Forever. Ploča "Tonight" na savršen način spaja vintage disko i raskošni pop Barta Bakaraka. Album odlično funkcioniše uz sitne hedonizme na kraju nedeljne večeri.

"George Best", debi engleskog benda Wedding Present, sledeće nedelje puni tri decenije. Bez ove ploče bih mnogo teže podnosio ljubavne jade koje mi je život pakovao u tinejdžerskom periodu. Što je najluđe, ovaj album ne zvuči ništa manje genijalno i toliko vremena od kada je nastao. Današnji Gistro evergrin.

Što se tiče recikliranih noviteta, u ovoj epizodi ih imamo dva. Tu je demo verzija The Smiths klasika "I Know it's Over", kao i pesma "Bloom" koju su Radiohead ponovo snimili sa velikim BBC orkestrom i kompozitorom Hansom Cimerom za potrebe nastavka, verovatno najboljeg dokumentarnog serijala u istoriji televizije "Blue planet".

Ove jeseni nas u Beogradu čeka nekoliko zanimljivih koncerata. Drugog novembra u Elektropioniru sviraju Britanci Fujiya & Miyagi, jedan od najboljih savremenih krautrok/elektropop bendova, a Hugo Rejs i Mikelanđelo Ruso će 13.11. u KC Gradu promovisati zajednički "svemirski bluz" album na kome odaju počast Džoniju Liju Hukeru.

Slušamo još nove pesme za Breeders, US Girls, Zaru Mekferlejn, Džeja Dija Mekfirsona, Roberta Planta, a nedeljnom atmosferom direktno se bave Arsen Dedić, Merijen Fejtful, Fransoaz Ardi, She & Him...

Neka muzika se pamti po periodu života u kome smo, a neki periodi života se pamte po muzici. Pesme iz današnje Gistro FM epizode znaju sve o tome.  

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča