Atlanta [2016]

Atlanta
FX Productions
Režija: 
Donald Glover
Scenario: 
Donald Glover, Stephen Glover
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Atlanta nam pruža savršeno satiričan uvid u stanje moderne američke muzičke industrije, sa posebnim osvrtom na gorkoslatke odnose u afroameričkim zajednicama.

Kada Earn (Donald Glover) sazna vest o nivou viralnosti video-spota njegovog rođaka Alfreda (Brian Tyree Henry), on odlučuje da postane menadžer rep zvezde u nastajanju.

Međutim, ono što je najznačajnije, sama premisa reditelju-glumcu Gloveru, poslužiće samo kao fina osnova za nadogradnju materijala, koji je satkan od različitih dramsko-komičnih minijatura varijabilnog karaktera i sadržaja.

Centralni fokus dvadesetominutnih epizoda varira s teme na temu, a rotirajući glavne likove Glover često menja sadržaj zapleta, držeći na taj način oko posmatrača non-stop budnim.

Karakteri jesu tragikomični, međutim, Glover ne forsira patos i patetiku predgrađa, provincije ili siromašnih afroameričkih komuna, već uspeva da izvuče kvalitativnu srž reciklirajući na najbolji način nasleđe jednog Spajk Lija, Džona Singltona ili Alena i Alberta Hjuza.

Uspeh serijala Atlanta može biti osporavan željom da se filmska industrija donekle revanšira afroameričkih umetnicima za izostavljanje iz nominacija za Oskara 2015 (pokajnički primer Moonlight 2016), ali Gloverov uradak poseduje više nego dovoljno kvaliteta potrebnih za ovakav format sitkoma, što Atlantu svrstava u najbolja serijska dostignuća u prethodnoj godini.

Preporuka

share
share