I Called Him Morgan [2016]

I Called Him Morgan
Kasper Collin Produktion, Sveriges Television (SVT), Film i Väst
Režija: 
Kasper Collin
Scenario: 
Kasper Collin, Jesper Osmund (narrative consultant)
Zemlja proizvodnje: 
Sweden | USA
Jezik: 
English
9.5
9

Jedan od najčuvenijih, ali ujedno i jedan od skrajnutih džez trubača be-bop ere, Li Morgan (Lee Morgan), kako i priliči, dobio je konačno dokumentarac dostojan veličine njegovog muzičkog stvaralaštva.

Švedski autor Kasper Kolin (Kasper Colin) pre par godina, zaintrigiran delom karijere legendarnog avangardnog džez saksofoniste Alberat Ajlera vezane za gostovanja po njegovoj rodnoj Švedskoj, napravio je izuzetan omaž jednoj karijeri i tragičnom životu genija nazvan My Name is Albert Ayler.

Ovog puta Kolin je malo izašao iz okvira free jazz pokreta i džez avangarde, i kročio na teren mejstrim muzičkih tokova pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, sagledavajući zlatna vremena be-bopa i legendarne Blue Note izdavačke kuće kroz prizmu jednog od njenih najprodavanijih artista, trubača Lija Morgana.

Možda ovo malo zvuči pompezno ili pretenciozno, ali u ono vreme album The Sidewinder je dostigao izuzetno visok tiraž, a njegovom autoru s pravom dodelio i status zvezde u muzičkim krugovima, kao i čitavo breme koje ide sa tim statusom. Međutim, to je validna i priznata istorija džez muzike.

Kasper Kolin nam prepričava istoriju iz malo drugačijeg ugla.

I Called Him Morgan (Zvala sam ga Morgan), kako i sam naslov nagoveštava, evocira pre svega uspomene i sećanje na tragičnu vezu Lija Morgana i njegove supruge Helen. I tu Kolin praktično kompenzuje elemenat koji mu je falio u filmu o Ajleru.

Ključan faktor kvaliteta filma, kao i narativnog tempa, jesu trake (kasete) koje je snimio Val Vilmer (Val Wilmer) nekoliko meseci pre smrti Helen Morgan, naravno nakon njenog izlaska iz zatvora.

Ali, Kolin poseduje i izuzetan osećaj za režiju ovakvih filmova. On potencira kadrove laganog padanja pahuljica snega, uz muzičku podlogu sjajnog standarda Search for the New Land, ne bi li višestruko pojačao efekat simbolike i tragedije, podsećajući tako na ironiju prsta sudbine i famoznu zimsku noć kada je preminuo Li Morgan.

Uz učešće i kazivanje ono malobrojnih preživelih kolega, gde dominiraju naravno čuveni Vejn Šorter (Wayne Shorter), kao i Bennie Maupin, Jymie Merritt, Charli Persip, Billy Harper, I Called Morgan je višedimenizionalan dokumentarni film, obavezno štivo za iskrene i prave ljubitelje džeza, ali i omaž koji krajnje iskreno i diskretno baca svetlo na jedno vreme i jednu blistavu muzičku karijeru.

Preporuka

share
share